„Tai būtų viena iš priemonių, kuri padėtų spręsti „protų nutekėjimo“ ir jų pritraukimo iš kitų šalių problemą“, - teigė prezidento atstovė Rita Grumadaitė.

„Ekspertai mano, kad bendras poveikis Lietuvos ekonomikai ir biudžetui greičiausiai būtų teigiamas”, - antrino šalies vadovo patarėjas Ramūnas Vilpišauskas.

Prezidentas apie ruošiamas įstatymų pataisas paskelbė po susitikimo su būriu mokslo ir verslo atstovų, ilgą laiką gyvenusių užsienyje, tačiau nusprendusių grįžti į Lietuvą.

Visi jie ketvirtadienį sutartinai tikino, kad „Sodros“ mokesčio „lubų” įvedimas padėtų į šalį pritraukti daugiau užsienio investicijų bei aukštos kvalifikacijos darbuotojų: darbdaviai galėtų jiems mokėti didelius atlyginimus nebeieškodami „įvairių kūrybinės veiklos formų”.

„Lietuvai reikia kompetetingų vadovų, verslininkų vizionierių, kurie šiuo metu dirba ne Lietuvoje. Sugrįžę jie kurs naujas darbo vietas ir pridėtinę vertę, nuo jų priklausys valstybės gerovė. Esu įsitikinęs, kad tai yra tikrasis Lietuvos elitas”, - kalbėjo „Sampo banko” valdybos narys Marius Vismantas.

Koks galėtų būti atlyginimo dydis, nuo kurio jau nebereikėtų mokėti mokesčių SODRAI, prezidento atstovai neatskleidžia: „Svarbiausia, kad mokestinės sąlygos būtų konkurencingos regione”.

Teigiama, kad SODROS mokesčio „lubos” yra nustatytos Latvijoje ir Lenkijoje.

Pernai rudenį Lietuvos Seimui jau buvo teikiamos įstatymo pataisos, kuriomis siūlyta įvesti 4 arba 7 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio „lubas” darbo užmokesčiui, virš kurių nebeatskaitomos privalomojo socialinio draudimo įmokos.

Tačiau tokiam pasiūlymui priešinosi profesinės sąjungos, jam nepritarė nei Seimas, nei Vyriausybė.