Nepatogus klausimas

"Pasitraukimo priežastis labai paprasta - komisija nieko neatliko iki šiol ir toliau nieko neveikia, - vakar LŽ tvirtino J.Kronkaitis, šiandien ketinantis įteikti atsistatydinimo pareiškimą V.Ališauskui. - Jau kelias savaites mes nė karto nebuvome susirinkę. Sudaromas įspūdis, kad rimtai dirbame, tačiau komisijoje iš tikrųjų nieko nevyksta. Man yra nepriimtina, kad taip nevertintume žuvusio žmogaus atminimo."

Tiesa, komisijoje vis dėlto šis tas vyko. Komisijos nariai buvo paraginti pateikti rūpimus tyrimui klausimus. Generolas J.Kronkaitis jų pateikė aštuonis.

Vienas labai paprastas ir konkretus - kodėl prezidentas Valdas Adamkus atsisakė susitikti su parlamentinį tyrimą vykdžiusio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariais, kai jie to prašė? Pasak J.Kronkaičio, komisijos pirmininkas V.Ališauskas pareiškė, kad komisija negali reikalauti, kad į klausimus atsakinėtų šalies vadovas.

"Aš ir nesakiau, kad pats prezidentas atsakymą savo ranka turėtų rašyti. Tam jis turi daug patarėjų, tačiau esu įsitikinęs, kad į šį klausimą privalu gauti atsakymą", - tvirtino J.Kronkaitis.

Dar viena priežastis, dėl kurios paliekama komisija, - netesimi komisijos pirmininko pažadai. A.Ališauskas buvo pranešęs, kad komisijai sutiko liudyti vienas žmogus, kuris buvo susitikęs su V.Pociūnu prieš pat jo žūtį. Tačiau ėjo savaitės, o tas svarbus liudytojas komisijoje taip ir nepasirodė, nelabai aiškinant, kur jis yra pradingęs.

"Aš nieko neblokuoju"

V.Ališauskas vakar buvo labai nustebęs, kai iš LŽ sužinojo apie J.Kronkaičio pasitraukimą ir atsisakė nuo bet kokių komentarų "apie informaciją iš trečiųjų lūpų". Jis nesutiko su vertinimais, kad komisija vegetuoja.

"Bijau pasakyti, kada gausime atsakymus iš URM ir VSD, tačiau viltį juos gauti turiu", - tvirtino V.Ališauskas.

Jis taip pat kategoriškai neigė tvirtinimus, esą blokuojantis nepatogių klausimų valstybės institucijoms pateikimą.

"Į klausimus apie prezidento veikimą nei VSD, nei URM negali atsakyti, - aiškino komisijos pirmininkas. - O konkretaus nutarimo siųsti klausimus prezidentui komisijoje nebuvo. Jei toks nutarimas atsiras, tai ir nusiųsime."

Komisijoje darbą dar tęsia užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas, europarlamentarai Vytautas Landsbergis ir Aloyzas Sakalas, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Justinas Karosas bei užsienio reikalų ministro patarėjas, buvęs VSD vadovas Jurgis Jurgelis. Prezidentūra, pareiškusi kritišką požiūrį į šią tyrėjų grupę, atsisakė deleguoti į ją savo atstovą.