Skundą dėl užgaulių kontrolierės žodžių tarnybai parašė juodaodis, važiavęs 17 maršruto troleibusu. Skunde pareiškėjas teigė nespėjęs pažymėti bilieto, nes, tik įlipęs į troleibusą, turėjo atsiliepti į skambutį mobiliu telefonu. Jam bandant tai paaiškinti kontrolierei, ši esą nesiklausė ir juodaodį garsiai rusiškai pavadino „beždžione“. Po šio įžeidimo juodaodis atsisakė sumokėti baudą.

Savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“, kurioje dirba bilietus tikrinusi kontrolierė, nustatė, jog moteris su keleiviu elgėsi nemandagiai, jį įžeidė ir taip pažeidė darbo drausmę. Už tai jai buvo paskirta drausminė nuobauda – pastaba.

Atsižvelgusi į tai, A. Burneikienė nusprendė tik rekomenduoti bendrovei užtikrinti etišką darbuotojų elgesį, nepažeidžiant Lygių galimybių įstatymo nuostatų, pranešė tarnybos patarėjas viešiesiems ryšiams Valdas Dambrava.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba gauna vis daugiau skundų, susijųsių su priklausomybe tam tikrai rasei, tautybei ar etninei grupei. 2005 metais buvo tirta 15, o pernai – 20 galimų diskriminacijos šiuo pagrindu atvejų.

„Pastaruoju metu žiniasklaidoje paviešinti atvejai apie juodaodžių turistų sumušimus Vilniuje, tamsiaodžių studentų persekiojimus Klaipėdoje bei juodaodžių sportininkų viešus įžeidinėjimus sporto varžybose verčia susirūpinti dėl rasinės neapykantos augimo“, - pranešime cituojama A. Burneikienė.