Australijos nacionalinio universiteto mokslininkai nustatė, kad kairiarankiai gali mąstyti greičiau už dešiniarankius, kai užsiimama tokia veikla, kaip kompiuterių žaidimai ar sportiniai žaidimai.

Taip yra dėl to, kad sąsaja tarp kairiojo ir dešiniojo smegenų pusrutulio kairiarankiams žmonėms veikia greičiau nei dešiniarankiams, todėl jiems lengviau naudotis visomis smegenimis.

Greita informacijos apykaita smegenyse padidina kairiarankių mąstymo efektyvumą susidūrus su tokiomis užduotimis, kurios susijusios su daug skirtingų dirgiklių.

Informacijos tarp dviejų pusrutulių perdavimo laikas buvo matuojamas vertinant laiką reakcijos į baltus taškelius, žybčiojančius kairiau arba dešiniau nejudančio kryžiaus.

Taip pat buvo vertinamas laikas, per kurį tiriamieji sugebėdavo aptikti vienodas raides kairiajame ir dešiniajame regėjimo lauko pusėje. Šiai užduočiai atlikti vienu metu naudojami abu smegenų pusrutuliai.

Ištyrus 80 savanorių dešiniarankių nustatyta, kad yra aiški koreliacija tarp to, kaip greitai jie perduodavo informaciją iš kairiojo smegenų pusrutulio į dešinįjį ir to, kaip greitai jie pastebėdavo sutampančias raides.

Tuos pačius testus atliko ir 20 kairiarankių. Buvo nustatyta, kuo ryškesni buvo kairiarankiškumo bruožai, tuo geresnis buvo jų gebėjimas perduoti informaciją iš vieno smegenų pusrutulio į kitą.

Kairiarankiai tiriamieji vidutiniškai 43 milisekundėmis greičiau už dešiniarankius pastebėdavo sutampančias raides.

„Šis atradimas patvirtina mūsų prognozę, kad kuo labiau žmogus yra kairiarankis, tuo efektyvesnė yra smegenų pusrutulių sąveika“, - sakė tyrimą atlikusios mokslininkų grupės atstovas daktaras M.Cherbuin.

Skirtumai tarp vidutiniškai kairiarankių, šiek tiek kairiarankių ir dešiniarankių žmonių buvo ne tokie ryškūs.

Žmonės linkę naudotis abiem smegenų pusrutuliais atliekant tokias užduotis, kurios yra arba labai sudėtingos, arba turi būti atliekamos labai greitai ir reikalauja didelio informacijos kiekio apdorojimo.

Pavyzdžiui, žaidžiant kompiuterinius žaidimus, vairuojant intensyvaus eismo sąlygomis ar žaidžiant sportinius žaidimus.

„Kairiarankiai geriau sugeba naudotis abiem smegenų pusrutuliais. Tai neabejotinai labai įdomu. Visada buvo sakoma, kad kairiarankiai nuo dešiniarankių skiriasi tuo, kad jų kairiarankiškumas nėra toks pastovus, kaip dešiniarankių dešiniarankiškumas“, - sakė psichologas Steve‘as Williamsas.

Tai dera su duomenimis, kad kairiarankiai kalbėdami naudojasi abiem smegenų pusrutuliais. Jiems tai išeina greičiau, nes jie daugiau naudojasi abiem smegenų pusrutuliais.

„Žaidžiant futbolą gebėjimas spirti kamuolį bet kuria koja yra labai vertinamas (abi kojos, kaip ir abi rankos, yra valdomos priešingo smegenų pusrutulio), ir teko girdėti, kad kairiarankiai žaisdami tenisą pasižymi geresniu kairiuoju smūgiu“, - tikino psichologas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)