Kas yra vekselis?

Vekselis – tai dokumentas, kuriuo jį išrašęs asmuo be sąlygų įsipareigoja tiesiogiai ar netiesiogiai sumokėti tam tikrą pinigų sumą vekselyje nurodytam asmeniui pats arba kuriuo įsako tai padaryti kitam asmeniui. Pavyzdžiui, jūs iš kaimyno pasiskolinate 5 tūkst. litų, tuomet pasirašote vekselį, kuriuo įsipareigojate iki nustatyto laiko šiuos pinigus grąžinti. Vekselį gali išrašyti tiek fizinis, tiek juridinis asmuo.

Kokių rūšių būna vekseliai?

Vekseliai būna paprastieji arba įsakomieji. Paprastuoju vekseliu jį pasirašęs asmuo pats įsipareigoja sumokėti jame nurodytą sumą vekselio turėtojui. Įsakomuoju vekseliu jį išrašęs asmuo paveda kitam asmeniui sumokėti vekselyje nurodytą sumą. Tačiau pastarųjų vekselių rūšis Lietuvoje nėra populiari.

Kaip išrašomi vekseliai?

Vekselio išrašymas yra patogus, nes tai galima padaryti bet kuriame blanke (popieriaus lape), jeigu jame yra visi būtini vekselio rekvizitai. Taip pat galima naudoti specialius Finansų ministerijos ir Lietuvos banko platinamus blankus, kurie yra rekomenduojamieji. Vekseliai gali būti išrašyti keliais egzemplioriais, tačiau tuomet vekselio tekste turi būti įrašytas egzemplioriaus eilės numeris. Leidžiama daryti ir vekselių nuorašus.

Kokią informaciją būtina nurodyti vekselyje?

Paprastajame vekselyje turi būti žodžiai „paprastasis vekselis“, įrašytas besąlyginis įsipareigojimas sumokėti nurodytą sumą, mokėjimo terminas, mokėjimo vieta, pavadinimas ar vardas, pavardė asmens, kuriam arba kurio įsakymu turi būti sumokėti pinigai, vekselio išrašymo vieta ir data, išrašančiojo paprastąjį vekselį asmens parašas. Vekselis, kuriame mokėjimo terminas nenurodytas, laikomas mokėtinu jį pateikus.

Kaip užfiksuojamas skolos grąžinimas?

Apmokėjęs vekselį, mokėtojas gali reikalauti, kad jam būtų atiduotas vekselis, kuriame užfiksuotas skolos grąžinimas. Vekselio turėtojas negali atsisakyti priimti įmokų dalimis. Sumokėjęs sumos dalį, skolininkas gali reikalauti, kad tai būtų pažymėta vekselyje ir jam būtų išduotas pakvitavimas.

Ką daryti tuo atveju, jei suėjus skolos mokėjimo terminui, skolininkas negali grąžinti pinigų?

Tuomet vekselio turėtojas ar jo įgaliotas asmuo turi kreiptis į bet kurį notarą, kad šis vekselį protestuotų. Notaras, priėmęs prašymą įforminti protestą, praneša mokėtojui ir pareikalauja, kad jis apmokėtų vekselį. Šiam vekselio neapmokėjus, notaras įformina protestą dėl atsisakymo apmokėti vekselį ir išduoda vykdomąjį įrašą. Tuomet vekselio turėtojas dėl skolos išieškojimo gali kreiptis į antstolį. Tokiu būdu apeinamas teismas, skolą galima susigrąžinti greičiau.