Teismo sprendimą URM dar gali apskųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui per keturiolika dienų.

Išteisintus jūreivius atstovaujantis kompanijos advokatas Valdemaras Stančikas kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą ir reikalavo, kad URM būsimam ieškiniui pateiktų reikalingą informaciją, susijusią su Lietuvos jūreivių byla, tačiau URM atsisakė bendradarbiauti. Pateikti informaciją ministeriją buvo įpareigojusi ir Vyriausioji administracinių ginčų komisija. Būtent šios komisijos sprendimą URM apskundė teismui, teigdama, kad šis sprendimas yra nepagrįstas ir neteisėtas.

Pasak jūreivių advokatų, URM aktyviai dalyvavo teismo procese, dėl Lietuvos piliečių sulaikymo JAV buvo išsiuntusi notą. Be to, esą daugelį ieškiniui svarbių dokumentų iš JAV teisingumo institucijų gali išsireikalauti tik URM, nes Lietuva su JAV nėra pasirašiusi teisinės pagalbos bendradarbiavimo sutarties civilinėse bylose.

URM atstovaujantis advokatas teisme tvirtino, kad ministerija nėra kompetentinga teikti advokatams visą jų prašomą informaciją, nes ji nėra susijusi su teisės aktais pavestų URM funkcijų vykdymu. Be to, pažymėta, kad advokatai neturi teisinio pagrindo reikalauti tokios informacijos bei nepakankamai detaliai nurodė, kokios informacijos prašo. URM atstovavusiam advokatui taip pat buvo neaišku, kieno interesai pažeisti: piliečių ar advokatų.

URM Konsulinis skyrius advokatams buvo pateikęs teismo nuosprendį, kuriuo jūreiviai buvo išteisinti. Be to, URM teigia, kad advokatams perdavė 40 įvairių dokumentų, nors visą informaciją galėtų pateikti Generalinė prokuratūra ir Teisingumo ministerija.

Motorlaivis „Yalta“ buvo sulaikytas 2003-iųjų birželio pabaigoje Karibų jūroje netoli Barbadoso. Laive buvo rasta apie 3,5 tonos kokaino, kurio rinkos vertė siekė 1,25 mlrd. litų. Iš Panamos į vieną uostų Europoje plaukusią „Jaltą“ sulaikė britų karo laivas ir perdavė JAV Pakrančių apsaugai.

Beveik metus laive dirbę jūreiviai buvo laikomi kalėjime Floridos valstijoje. Lietuviai teigė nežinoję apie laivu gabenamą narkotikų siuntą. Dėl sunkių kaltinimų narkotikų kontrabanda „Yalta“ dirbę jūreiviai buvo išteisinti, nors jiems grėsė 18 metų nelaisvės.

Jūreiviai iš JAV ketina reikalauti kompensacijos už per metus kalėjime patirtą moralinę ir materialinę žalą. Manoma, kad ieškinys gali siekti milijonus.

Lietuvos piliečius laive įdarbino viena agentūra. Klaipėdiečių įgula į Panamą išlydėta 2002 metų gruodžio 29-ąją. Jos darbo kontraktas turėjo pasibaigti po pusmečio - 2003 m. birželio 22-ąją. Laive vienas jūreivis mirė dėl neva narkotikų perdozavimo. Laivo kapitonu ir vyr. mechaniku tapo ukrainiečiai, o kapitono vyresniuoju padėjėju - kolumbietis. Būtent jis pripažino savo kaltę byloje dėl narkotikų kontrabandos stambiu mastu.

Išteisinti Lietuvos jūreiviai buvo deportuoti iš JAV.