Tai moderniausia mokomoji gaisrinė Baltijos valstybėse. Už Europos Sąjungos lėšas pastatytoje gaisrinėje mokysis būsimieji ugniagesiai gelbėtojai.

Tai dalis įgyvendinamo projekto "Ugniagesių gelbėtojų mokyklos su pratybų lauku mokomosios bazės sukūrimas" pagal Bendrojo programavimo dokumento prioriteto priemonę "Darbo rinkos, švietimo, profesinio mokymo, mokslo ir studijų institucijų bei socialinių paslaugų infrastruktūros plėtra (papildanti ESF remiamas priemones)".

Pasak ugniagesių pranešimo, trys ketvirtadaliai mokomosios gaisrinės statybai įgyvendinti reikalingos sumos - 4,5 mln. litų skirta iš Europos regioninės plėtros fondo. Iš valstybės biudžeto projektui finansuoti skirta 1,5 mln. litų.

Naująją gaisrinę pašventino Parudaminio parapijos klebonas Miroslavas Balsevičius.

Mokomosios gaisrinės atidaryme dalyvavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, Vidaus reikalų, Švietimo ir mokslo ministerijų atstovai, apskričių priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų viršininkai, Latvijos ir Estijos ugniagesių gelbėtojų mokyklų vadovai, Vilniaus rajono merė Marija Rekst, Juodšilių seniūnas Tadeušas Aškelianecas bei gaisrinę stačiusios bendrovės "Kortas" vadovai.

Mokomoji gaisrinė buvo pradėta statyti 2004 metų spalio mėnesį. Ji pritaikyta ugniagesių gelbėtojų praktiniam profesiniam rengimui. Gaisrinėje įrengtos erdvios patalpos gaisrinei ir gelbėjimo technikai bei įrangai, keletas auditorijų, laikinos gyvenamosios bei buitinės patalpos.

Siekiant aprūpinti naują mokomąją gaisrinę reikiama gaisrine ir gelbėjimo technika, 2005 metais Centrinei projektų valdymo agentūrai (CPVA) buvo pateikta paraiška pagal Bendrojo programavimo dokumento priemonę "Darbo rinkos, švietimo, profesinio mokymo, mokslo ir studijų institucijų ir socialinių paslaugų infrastruktūros plėtra" projektui "Ugniagesių gelbėtojų mokyklos su pratybų lauku mokomosios bazės sukūrimas" įgyvendinti, kuriuo siekiama atnaujinti švietimo ir profesinio mokymo sistemos infrastruktūrą bei bazinę įrangą.

Šio projekto tikslas - įsigyti ir atnaujinti bazinę Ugniagesių gelbėtojų mokyklos įrangą, naudojamą ugniagesių gelbėtojų praktiniam mokymui.

Šiemet liepos 4 dieną buvo pasirašyta sutartis dėl šio projekto įgyvendinimo. Todėl iki 2008 metų pradžios naujai atidaroma mokomoji gaisrinė bus aprūpinta dviem gaisriniais gelbėjimo automobiliais, sukomplektuotais gaisrine ir gelbėjimo įranga, bei cheminių incidentų likvidavimo automobiliu ir automobilinėmis kopėčiomis.