Pasak Kėdainiuose sėklomis prekiaujančių prekybininkų, kraštiečių susidomėjimas daržovių auginimu kasmet išlieka aktyvus.

Tikėtina, jog tam įtakos turi ne tik noras valgyti sveikus, šviežius ir ekologiškus produktus, bet ir brangstančios daržovių kainos.

Trūksta saulėtų dienų

„Įprastai UAB „Kėdainių sėklos“ sėklomis pradeda prekiauti jau gruodžio mėnesį, tačiau pagrindinė prekyba prasideda sausio pabaigoje–vasarį, o prekybos centrus sėklos pasiekia sausio viduryje.

Šiemet prekyba sėklomis prasidėjo panašiai, kaip ir ankstesniais metais, tačiau pirkimas gal kiek vangesnis, nes nėra saulėtų dienų. Ankstesniais metais, kai vasario mėnesį būdavo saulėtos dienos, sėklų prekyba pagyvėdavo“, – patirtimi dalijasi įmonės direktorius Andrius Valevičius.

Tuo tarpu Janušavos gatvėje sėklomis prekiaujančios įmonės vadovas Antanas Banys pastebi, jog šiemet prekyba prasidėjo vasario pradžioje, kai ankstesniais metais ji pagyvėdavo tik vasario gale–kovo pradžioje.

Šiemet prekyba sėklomis prasidėjo panašiai, kaip ir ankstesniais metais, tačiau pirkimas gal kiek vangesnis, nes nėra saulėtų dienų.

Na, o parduotuvių tinklo „Žalia stotelė“ marketingo vadybininkė ir produkto vadovė Jurgita Blužaitė teigė, jog prekyba sėklomis jų parduotuvėse prasideda nuo lapkričio ar gruodžio ir tęsiasi iki gegužės pabaigos.

„Šiemet prekyba prasidėjo tuo pačiu metu, kaip ir ankstesniais metais, tačiau ji yra aktyvesnė dėl šiltesnių orų“, – teigė J. Blužaitė.

Daržovių poreikis didesnis

Pasidomėjus, kokiomis sėklomis klientai domisi labiausiai, įmonės „Kėdainių sėklos“ direktorius Andrius Valevičius patikino, jog kiekvienais metais yra parduodamas panašus kiekis sėklų, tačiau daržovių poreikis vis tik išlieka didesnis.

Ankstyvą pavasarį pirkėjai skuba įsigyti paprikų, pomidorų, kopūstų, taip pat pasirūpina ir kitomis sėklomis, kurių sėja vėlesnė. Populiariausios daržovių sėklos kasmet išlieka agurkai, pomidorai, paprikos, salotos, ridikėliai.

„Sausio–vasario mėnesiais perkamiausios yra paprikų, pomidorų sėklos, nes joms sudygti ir daigams užaugti yra reikalingas ilgesnis laiko tarpas. Vėliau perkami agurkai, kopūstai ir kitos sėklos, kurių daigai auga greičiau. Vėliausiai perkamos tų augalų sėklos, kurios sėjamos tiesiai į žemę, tai morkos, burokėliai, svogūnai, ridikėliai ir pan. Kai kurie žmonės perka iš karto visas sėklas, kiti pagal poreikius.

Pagal veisles mūsų įmonėje populiariausios yra šios veislės: agurkai „Pasalimo“ ir „Octopus“, morkos „Natalja“, paprika „Yecla“, pomidorai „Brooklyn“, „Delfine“, „Raissa“, ridikėliai „Kaspar“ ir „Rondar“.

Populiarėja lapinių daržovių sėklos, tokios kaip špinatai, gragžgarstės, špinokai. Jau keli metai labai perkamos arbūzų sėklos, nes vasaros ilgesnės ir šiltesnės, todėl galime užauginti puikų derlių“, – teigė A. Valevičius.

Šiemet prekyba prasidėjo tuo pačiu metu, kaip ir ankstesniais metais, tačiau ji yra aktyvesnė dėl šiltesnių orų.

A. Banys pastebi, jog be agurkų, paprikų bei pomidorų, kasmet vis labiau dažniau klientai domisi baklažanų bei arbūzų sėklomis.

„Pritarsiu, jog šiuo metu populiariausios yra paprikų, pomidorų sėklos, nes jos yra ilgos vegetacijos, vėliau – agurkų, morkų, burokėlių, kopūstų. Kasmet didelį populiarumą išlaiko pomidorų, agurkų, morkų, kopūstų sėklos. Kalbant apie gėles, perkamiausios išlieka petunijų, begonijų sėklos“, – sako J. Blužaitė.

Bolivinės balandos sėklos

Domisi naujovėmis

Pastebima, jog kasmet daržininkų bei sodininkų poreikiai tampa vis originalesni, reiklesni, kūrybiškesni. Ir nors interneto platybėse galime rasti ne tik pigių, bet ir išties netradicinių augalų veislių sėklų, klientai raginami labiau pasitikėti parduotuvių darbuotojų patarimais, kad vėliau netektų nusivilti.

„Žmonės domisi naujovėmis. Ieško naujų veislių. Tačiau yra viena problema – ieškodami naujų veislių sėklų daugelis užsakinėja jas internetu iš įvairių šalių: Rusijos, Kinijos ir pan.

Žmonės turėtų žinoti, kad šios sėklos gali neatitikti Lietuvos klimatinių sąlygų ir gali neaugti arba duoti prastesnį derlių. Todėl rekomenduojame pirkti Lietuvoje siūlomas sėklas, nes jos yra pritaikytos mūsų klimatinėms sąlygoms“, – sako A. Valevičius ir kviečia išbandyti jų siūlomas naujoves.

„Šiais metais mes siūlome hibridines olandiškas, „Syngenta“ kompanijos sėklas, kurios yra skirtos ūkininkams, tačiau mes jas perfasuojame į mažesnes fasuotes, kad ir paprastas žmogus galėtų užsiauginti kokybišką ir gausų derlių, kad mažiau naudotų chemikalų ir turėtų sveikesnes daržoves, nes siūlomos veislės yra atsparios ligoms.

Taip pat šiais metais mūsų asortimentas pasipildė naujomis veislėmis – pomidorais „Sandoline“, „Siluet“ (ankstyva veislė), lauko pomidorais „Chibli“ ir „Bobcat“, špinatais „Odysseus“, raudongūžiais kopūstais „Rescue“, agurkais „Spino“.

Siūlome ne tik lietuviškas, bet ir olandiškas bei itališkas sėklas, tačiau noriu pabrėžti, jog visos mūsų siūlomos veislės yra pritaikytos Lietuvos klimatui“, – patikino A. Valevičius.

50–60 naujienų

Tiek daržininkai, tiek gėlininkai kasmet nori išbandyti ką nors nauja, todėl kasmet „Žalia stotelė“ atnaujina asortimentą ir pristato apie 50–60 naujienų.

„Pomidorai pastaraisiais metais užkariauja šiltnamius spalvų, dydžių ir formų gausa. Jų mėgėjai stengiasi išbandyti kuo daugiau veislių ir atrasti skaniausius, sultingiausius, derlingiausius, tad selekcininkai nesnaudžia ir siūlo kasmet atrasti ką nors nauja. Mėgstantiesiems mėsingus pomidorus verta išbandyti hibridines veisles: „Buffalosteak H“, „Gourmandia H“, „Marmandino One H“.

Tiems, kurie neįsivaizduoja salotų be smulkiavaisių pomidorų, būtina pasisėti aukštaūges „Tigrino“ arba „Brown berry“ veisles. Jų vaisiai tamsiai rudi ir labai skanūs. Vienoje kekėje užauga 14–50 vaisių. Na, o turintiems vietos tik balkone ar lysvėje neverta nusiminti, nes hibridinė veislė „Balconi Yellow H“ būtent skirta auginti vazonuose, „San Marzano“ tipo žemaūgių pomidorų hibridas „Incas H“ puikiai derės lauko lysvėje.

Agurkų „Rodničiok Natur H“ mėgėjams laikas išbandyti naujas veisles ir pasėti traškius, stambiai kauburiuotus vaisius auginančias hibridines veisles „Cantara H“, „Liszt H“ ar „Corveta H“. Salotinio tipo agurkų gerbėjams rekomenduojama pasėti savidulkį hibridą „Formule H“.

Reikia maisto smegenims? Pasisėkite ir užsiauginkite paprikų. Tradicinių kubo formos paprikų mėgėjus nustebins juodos spalvos vaisius nokinanti hibridinė veislė „Andromeda H“, o ieškančiuosius ko nors neįprasto – paprikos „Spiralus“. Jei turite vietos tik vazonui, bet mėgstate aitriąsias paprikas, jums tiks hibridinė veislė „Topik H“.

Greita augančios sėklos

Anksti pavasarį, sušilus orams, šiltnamyje, o vėliau ir lauke rekomenduojama pasėti ir greitai augančias salotas „Osterley“. Patiekalų lėkštes nuostabiai nuspalvinsite banguotais rausvais lapeliais, užsiauginę salotų „Maravilla De Verano“, „Ria“, „Flamboyant 3“.

Nuo lysvės atsitraukti negalintiems ir nuolat raškantiems žirnius patiks veislė „Ceresa“, „Talbot“ (ankstyva) ir „Resal“ (vėlyva).

Iš naujo atraskite ropes. Vienos ankstyviausių ropių veislių „Platte Witte Mei“ šakniavaisiai ir minkštimas baltos spalvos, sultingas, švelnaus skonio, o vidutiniškai ankstyvos veislės „Goldana“ – apvalūs, minkštimas gelsvas, sultingas, švelnaus ir salsvo skonio.

Išbandykite ir kitas daržovių kultūras: morkas „Crofton H“, „Nantes“; krūmines cukinijų veisles „Early Summer Crookneck“ ir „Royal Flush H“; lapinius burokėlius „Ampera H“ ir „Magenta Sunset“; moliūgus „Pink Banana Jumbo“; patisonus „Greendisc H“.

Drąsiai rekomenduojame išbandyti ir daugiau puikių daržovių: šparagines arba gliaudomąsias pupeles, vis labiau populiarėjančių garbanotųjų kopūstų veislių mišinį raudonais ir žaliais garbanotais lapais, taip pat baltuosius gūžinius kopūstus. Patiekalams paskaninti ir papuošti užsiauginkite krapų, petražolių. Egzotikos mėgėjams reikėtų išbandyti hibridinę arbūzų veislę „Maribo H“, gerai derančią vėsesnėmis oro sąlygomis“, – patarimais dalijasi J. Blužaitė.