„Reader‘s Digest“ pateikia natūralių priemonių, kurios padės išprašyti nepageidaujamus svečius iš sodo ir iš daržo.

Alus – nuo šliužų

Pasirodo, šliužai ne mažiau už žmones mėgsta alų. Į tuščia konservų dėžutę įpilkite alaus ir užkaskite į žemę iki viršutinio krašto. Naktį šliužai atkeliaus pasmaguriauti ir nuskęs skardinėje. Ryte išmeskite turinį, skardinę vėl pripilkite. Įsidėmėkite, kad skardinė su alumi vilioja šliužus tik dviejų metrų spinduliu, tad jei šliužų daug arba labai didelė teritorija, pastatykite daugiau gaudyklių.

Lentos – nuo sraigių

Vieną ar dvi lentas padėkite netoli gėlių. Sraigėms patinka drėgmė, vėsa, todėl jos slėpsis šešėlyje po lentomis. Pakelkite lentas ir nukrapštykite sraiges į šiukšlių dėžę. Galite apipurkšti sraiges vandens ir acto lygiomis dalimis tirpalu, o tada nubraukti į šiukšlių dėžę. Dar vienas patarimas – visada laistykite sodą ryte. Jeigu naktį žemė ir žolė bus sausos, sraigės bus mažiau aktyvios.

Asociatyvi nuotr.

Raudonėlis – nuo vikšrų

Drugeliais mes grožimės, netgi sodiname augalų, kuriuos jie priviliotų. Vis tik kopūstinukų ar kitokių drugelių vikšrai kenkia gėlėms, medžiams ir krūmams. Rankomis nurinkite vikšrus, o tada pasidinkite čiobrelių ir raudonėlių – šie augalai atbaidys vikšrus.

Laikraščiai – nuo auslindų

Vakare susukite drėgnus laikraščius į ritinėlius ir išdėliokite sode. Auštant auslindos sulįs į drėgno popieriaus ritinius. Surinkite ritinius, kol jos neišlindo, tik nemeskite į šiukšlių konteinerį, nes jos pabėgs. Kenkėjus patartina nukratyti į unitazą, o laikraščius sudeginti, arba užrišti ritinius plastikiniame maiše ir tik tada išmesti į šiukšlių konteinerį.

Citrusiniai vaisiai – nuo amarų

Sunku atsikratyti amarų, nes jie labai maži ir labai greitai dauginasi. Jei pamatėte, kad augalų lapai gelsta arba darosi deformuoti, tai – amarų veiklos požymis. Pasigaminkite citrusinį purškalą: patarkuokite citrinos ar apelsino žievelės ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palaikykite per naktį, ryte perkoškite, supilkite skystį į buteliuką su purkštuku ir apipurkškite augalus. Ypač patartina nupurkšti lapų apačią – amarai dažniausiai įsitaiso būtent ten. Apipurkškite augalus kas 4–7 dienas, kol išnyks amarai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)