Apžiūrėkite medžių žievę: patikrinkite, ar ji nesutrūkinėjusi, nepažeista, neapgraužta smulkių graužikų ir zuikių. Nustačius pažeidimų, reikia pašalinti apmirusius audinius, pažeistą vietą dezinfekuoti ir užtepti sodo tepalu. Jei įtrūkimas arba pažeidimas gana didelis, apriškite jį džiutiniu audiniu arba plėvele ir palaikykite taip, kol visiškai atšils.

Nepamirškite nusipjauti kelių šakelių, kurias vėliau teks panaudoti kaip skiepūglius. Šakeles laikykite šaltame rūsyje, įbestas į drėgną smėlį. Atėjus metui, kai medžiai ima leisti sulą (sulojimui), iš šių šakelių virš žievės žaizdų suformuokite „tiltelius“. Jų turi būti ne mažiau kaip du, bet jeigu medis didelis, o pažeidimo sritis plati – dar daugiau.

Sulojimas, šiaip ar taip, dar neprasidėjo, o šitai reiškia, kad metas užsiimti šakų pjaustymu. Šį darbą galima pradėti, kai rimti šalčiai galutinai pasitraukia ir laikosi artima nuliui temperatūra. Pirmiausia reikia nugenėti suaugusių medžių – obelų, slyvų, vyšnių, kriaušių – šakas. Vėliau pereikite prie dekoratyvinių augalų, krūmų ir gyvatvorių.

Visų pirma, reikia išpjaustyti nunykusius ir pažeistus ūglius. Genėdami vaismedžius, jų vainiką turite praretinti taip, kad viršutinės šakos neužstotų apatinėms saulės. Jei tarp šakos ir kamieno – 90 laipsnių kampas, ją galite pjauti nedvejodami (toleruoti galima maždaug 45 laipsnių kampus), mat jeigu vaisių užderės gausiai, tokia šaka vis tiek neabejotinai nulūš nuo vaisių svorio. Jeigu genėjimo tikslas – suformuoti vainiką, jokiu būdu nepamirškite, kad vertikalios šakos stimuliuoja augimą, o horizontalios – derlingumą.

Kovas – labai palankus metas ieškoti kenkėjų ir juos naikinti. Pasistenkite aptikti jų lizdus, tačiau jei reikalai visai prasti, nurėžkite visą pavojingų vabzdžių pažeistą ūglį. Šimtaprocentinis lizdų ir pačių kenkėjų išnaikinimas įmanomas tik ugnimi. Ypač dėmesingai ieškokite serbentinių erkučių buvimo ženklų: tai gali būti, tarkim, nenatūraliai paburkę pumpurai. Ypač šis kenkėjas mėgsta krūmus, pavyzdžiui, juoduosius serbentus.

Jeigu kenkėjų iš pirmo žvilgsnio nematyti (ar galbūt jie dar nenubudo), paspęskite spąstus: 30–40 centimetrų aukštyje apriškite medžių kamienus standaus popieriaus juostomis, sutepkite jas klijais arba insekticidais ir kartą per savaitę tikrinkite, ar neįkliuvo „grobis“, taip pat atnaujinkite juostų būklę. Visus sugautus kenkėjus būtinai sudeginkite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)