Mažai kas skiria užtektinai dėmesio bulvių gumbų paruošimui, rūšiavimui ir daiginimui. O juk šios nesudėtingos procedūros kur kas pagausintų būsimą derlių – jis būtų didesnis mažesniame plote.

Bulvių sėklas ruošia 15–45 dienų iki sodinimo. Kuo anksčiau paruošite bulvių gumbus, tuo greičiau bulvės sudygs.

Pirmiausia bulvių gumbus reikia sušildyti. Išneškite bulves iš rūsio, perrinkite, palaikykite parą, kad jos sušiltų. Tiesa, paruošti bulvių gumbus vertėtų iš karto, nelaukiant sodinimo. Yra įvairių paruošimo būdų, na bet pats paprasčiausias būtų šis:

10 l vandens ištirpinkite po 2 g (trečdalį šaukštelio) vario sulfato ir kalio permanganato, 20 g (1 šaukštas) bet kokių kompleksinių mineralinių trąšų. Vanduo turi būti šiltokas, kad trąšos greičiau ištirptų. Bulvių gumbus pamerkite į pasigamintą tirpalą 30–45 min. Paskui išdėliokite bulves vienu sluoksniu šviesoje (bet ne saulėje), kad paspartėtų daigų iš akučių dygimas. Į tirpalą gerai įpilti magnio ir cinko trąšų (po trečdalį šaukštelio) – šios medžiagos saugo bulves nuo fitoftorozės.

Prasikalus daigams, gali pasireikšti ir įvairios bulvių ligos. Nesveikas bulves išmeskite. Daiginant bulves reikia reguliariai jas apipurkšti vandeniu su augimo stimuliatoriais.

Tinkamai paruošti bulvių gumbai būna su tvirtais, storais daigais žaliomis viršūnėlėmis, kurie nelūžta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)