Atšilus orams, kai oro temperatūra apie 13-15°C šilumos, reikėtų:

apžiūrėti bičių lizdus,

išvalyti avilių dugnus.

Balandžio mėnesį jau būna aviliuose po kelis korius su perais, todėl apžiūros metu patikriname:

kiek yra perų,

motinėlės dėslumą.

Atkreipiame dėmesį, kad kiekviename avilyje būtų apie 5-6 kg medaus. Jei yra mažiau, reikėtų įdėti atsarginį korį su medumi arba duoti kandi tešlos. Kadangi bitės jau apsiskraidė, kandi tešla gali būti su žiedadulkėmis.

Sutvarkę lizdus, patikriname bičių erkėtumą. Jei reikia, bičių šeimos gydomos nuo nozematozės.

Jei yra silpnų šeimų arba šeimų be motinėlių, jas reikia prijungti prie stipresnių šeimų.

Apie patikrinimus pažymime bityno žurnale, jei tokį vedame. Žurnale taip pat pažymime bičių šeimas, kurioms reikėtų keisti motinėles. Jei reikia, plečiame lizdus su pasiūtais pernykščiais koriais. O kai pražysta agrastai ir bitės pradeda balinti korius (gaminti vašką), galima plėsti lizdus vaško plokštelėmis. Reikia pasirūpinti, kad bityne būtų įrengtos girdyklos.

Esant palankiems orams, bičių šeimos balandžio mėnesį greitai vystosi, reikia nepavėluoti plėsti lizdus. Dažnai balandžio pabaigoje pražysta kiaulpienės, klevai, todėl, uždėjus pusines meduves, galima tikėtis šviežio medaus .

Sutvarkę avilius, nepamirškime pasirūpinti ir medingais augalais. Balandis tinkamiausias laikas medelių sodinimui. Jei bitynas dar tik įrenginėjamas, galima suplanuoti gyvatvores iš medingų augalų arba pasodinti medingų augalų, krūmų, kurie užstotų vėją bei suteiktų pavėsį karštomis dienomis. Jei turime vietos, naudinga pasėti medingų augalų aplink bityną.

Vytautas Gaidelis, projekto www.medauskalnas.lt autorius