Skabykite ūglius. Kas 5-7 dienas nugnybkite ilgesnius nei 5 cm šoninius pomidorų ūglius, kad šie nenaudotų nokimui taip reikalingų maisto medžiagų. Ūglius nugnybkite rytais, nes šiuo paros metu žaizdelės greičiau ir tvirčiau užgyja. Ūgliai nukarpomi paliekant 0,5 cm stuobrių, nugnybiami augimo taškai, nuskinami neišsiskleidę žiedai, nuskabomi nereikalingi lapai.

Papildomas tręšimas. Rugpjūčio 1-5 d. galite papildomai patręšti tokiu tirpalu: 10 litrų vandens, po 1 šaukštą karbamido, superfosfato ir kalio sulfato. Kiekvieną augalą rekomenduojama palaistyti po 0,5 l tirpalo.

Nuskinkite laiku. Nelaukite kol pomidorai nunoks lauke. Skinkite juos, kai parausta, pabąla ir net žalius pasirinktinai, ir baikite nokinti šviesioje, šiltoje, sausoje ir vėdinamoje patalpoje. Skynimo neatidėliokite – jei pernokę vaisiai paliekami ant kero, mažėja derlingumas, o skinant neprinokusius, tik papilkėjusius pomidorus, derlius padidėja. Dėl to galima nuskinti visus sveikus pomidorus iki šalnų ir juos vartoti iki pat žiemos.

Nokinkite tinkamai. Prieš pradėdami nokinti pomidorus, juos pašildykite – taip išvengsite vaisių pajuodavimo. Iš pradžių vaisiai 2 minutes palaikomi 60-65 laipsnių vandenyje, po to šaltame, nušluostomi minkštu audiniu ir sudedami nokinti. Pomidorai nokinami 20-25 °C temperatūros patalpoje. Vaisiai sudedami j nedideles dėžutes 2-3 sluoksniais, nuskynus žiedkočius. Į dėžutes įdėkite jau prinokusių pomidorų – jie pagreitina žalių pomidorų raudimą, nes išskiria etileno dujas. Šviesoje nokinami pomidorai būna ryškesnės spalvos nei laikomi tamsoje.

Kitų vaisių pagalba. Etileno dujas išskiria ne tik pomidorai, bet ir kiti vaisiai – bananai, obuoliai. Paėmę dar žalią, bet jau pradėjusį geltonuoti bananą (ar du) įdėkite jį į dėžę kartu su nokinamais pomidorais. Sudėkite erdviai, kad tarp jų cirkuliuotų oras. Jei derliaus daug, sluoksniuokite daržoves aukštais, bet tarp aukštų dėkite kelis popieriaus lakštus. Pomidorai neturi turėti kontakto vienas su kitu. Tikrinkite derlių kasdien, bananus pakeiskite šviežiais, pašalinkite pradėjusius gesti pomidorus. Prinokusius vaisius stenkitės suvartoti per savaitę, mat tuomet jie yra geriausio skonio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)