Toliau – portale supersadovnik.ru skelbiamas antirekomendacijų penketukas, pradedant ta, kuri kelia didžiausią grėsmę.

1. Darže iškylančių problemų sprendimas pasitelkus valgomąją druską.

Druską paprastai rekomenduojama pasitelkti kovai su piktžolėmis ir vabzdžiais kenkėjais, skruzdėlėmis, paprastaisiais kurkliais ir net vapsvomis.

Šis patarimais ne tik nepagrįstas, bet netgi akivaizdžiai pavojingas. Dalykas tas, kad pribarsčius ant žemės druskos, dirva tampa druskinga, todėl nunyksta ne tik piktžolės, bet ir visa kita. Po šitokio eksperimento teks nemenkai investuoti ir gerokai paplušėti, kol sugrąžinsite dirvai pirminę būklę. Džiaugtis galėsite nebent tuo atveju, jeigu nebūsite suspėję dar ir kaimynams žalos pridaryti, kitaip veikiausiai tektų ją atlyginti. Neturite pamiršti, kad, tarkim, skruzdėlės druską gali ir po visą sklypą išnešioti.

2. Geriamosios sodos naudojimas vietoj trąšų ir grunto rūgštingumui mažinti.

Kalbant apie tręšimą, būtina pasakyti, kad sodoje nėra ničnieko, kas būtų naudinga augalams, o šitai reiškia, kad tręšti soda nėra jokios prasmės. Vis dėlto soda sukelia šarminę reakciją, todėl gali atrodyti, kad suveikia kaip grunto rūgštingumą mažinanti priemonė. Taip, aišku, gali būti, bet sodos tada reikia labai daug, o didelis jos kiekis vis tiek prives prie neigiamų padarinių.

Beje, galbūt nuvilsime, bet kaip insekticidas (priemonė nuo kenksmingų vabzdžių) soda taip pat neveikia.

Vienintelis jos pliusas nebent tas, kad ji mažiau pakenkia nei druska, tačiau naudos iš jos tikrai jokios.

3. Skalbimo muilo naudojimas dirvos rūgštingumui mažinti.

Būtina užsiminti, kad skalbimo muilas sodininkui tikrai praverčia – yra galybė būdų, kaip jį panaudoti. Vis dėlto grunto rūgštingumo jis nesumažina. Nors muilo tirpalas ir sukelia šarminę reakciją, to siekiant jo naudoti nereikėtų. Dirvožemio rūgštingumui reguliuoti puikiausiai tinka dolomitmilčiai.

4. Stiklinių su gira išstatymas sode.

Daroma prielaida, kad giros kvapas privilios vaisėdžius vabzdžius ir jie, susigundę gėrimu, jame nuskęs. Deja, iš tikro vabzdžiai nėra tokie kvaili. Jie, žinoma, suskris ir ims suktis aplink girą, tačiau joje nuskęs tiktai tada, jei patys užsiimsite jų skandinimu. O šiaip jau viskas baigsis tuo, kad ne tik jūsų, bet dargi ir kaimynų sodui ims kelti grėsmę daug didesnis šių kenkėjų būrys.

5. Kiaušinių lukštų kaip apsaugos nuo kurklių ir kurmių naudojimas.

Šis patarimas įrašytas paskutinis tik todėl, kad jisai nekelia rimtos grėsmės, tačiau naudos taip pat neatneša. Susmulkintų ir po sklypą išbarstytų kiaušinių lukštų nei kurkliai, nei kurmiai neišsigąs ir dėl to jūsų daržo nepaliks.

Šis patarimas nekeltų jokių pavojų, jeigu ne vienas „bet“. Kol žaisite taikydami šį metodą, užuot pasikliovę tuo, kas iš tiesų veiksminga, kurmiai suspės ir pusę sklypo perrausti – ką jau kalbėti apie žalą, kurią atneš kurkliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)