Svogūnėliui pažadinti reikės kelių dienų, taip pat prireiks mėnesio ar net dviejų, kad meilenis užaugtų ir pražystų.

Meilenių svogūnėlių pirkimas

Dėmesingai apžiūrėkite svogūnėlius. Jie turi būti sunkūs, glotnūs, su sausais rusvai auksiniais žvyneliais, su gyvomis šaknimis.

Jei perkate meilenį vazonėlyje, jau su lapais, atkreipkite dėmesį į jo išorę. Sveiko augalo lapai yra ryškiai žali, žvilgantys, stangrūs, nenulinkę. Jei lapai blausūs, nulinkę, augalas nėra sveikas.

Jeigu ant svogūnėlių pamatėte taškelių, raudoną apvadą, tai – grybelio požymiai (raudonasis puvinys). Tokių svogūnėlių geriau nepirkti.

Sodinimas

Kitas žingsnis – sodinimas. Meileniai gali augti bet kokioje žemėje, vis tik gražiausiai užaugs ir sužydės tokios sudėties mišinyje: žemė, perpuvęs mėšlas ir durpės (1 : 2 : 1) su trupučiu pelenų ir kaulų miltų. Pastaruosius galima pakeisti dvigubu superfosfatu (2 šaukšteliai į 1 litrą). Nuo fosforo augalų žiedai bus dideli, gausūs.

Vazonas meileniui neturėtų būti labai didelis. Tarpas tarp sienelių ir svogūnėlio turi būti per pirštą. Priešingu atveju susiformuos didelė šaknų sistema, vešlūs lapai, atsiras naujų ūglių, o žiedų nebus. Antras sąlyga – vazonas turi būti tvirtas, nes augalas didelis, kai kurių rūšių žiedai pasiekia 20–22 cm diametrą. Sodindami svogūnėlį įkiškite tai, kad pusė jo matytųsi iš vazono.

Vazono dugne padarykite drenažą iš keramzito – 1–2 cm sluoksnio, tada berkite žemes, įkiškite svogūnėlį ir iki pusės užberkite jį žeme.

Priežiūra

Pasodintų svogūnėlių iš viršaus nelaistykite – žemė gali suzmekti, tada šaknys ims pūti. Geriausia pilti vandens į padėkliuką po vazonu.

Jaunus meilenius persodina kasmet anksti pavasarį, keičiant žemę. Didelius, suaugusius meilenius pakanka persodinti kas 2–3 metus, netrukus po žydėjimo. Persodinkite labai atsargiai, kad nepažeistumėte lapų. Tarp persodinimų kasmet keiskite viršutinį žemių sluoksnį vazone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)