Valstybė, nors skelbia, kad kovoja su aukštomis kainomis, išlaiko savo nuostolingų įmonių verslą. Pavyzdžiui, AB ,,Kiaulių veislininkystė“ yra įmonė, kurios pagrindinis akcininkas yra Žemės ūkio ministerija (valdo 98,8 proc. akcijų). Asociacijos vadovas sakė, įmonės paskirtis vykdyti veislinių paršavedžių tikrinimą taip vadinamu palikuonių kontrolinio penėjimo metodu.

Įmonės veiklos rezultatas 2017 metais 181 tūkst. eurai nuostolio, už 2018 m. I pusmetį nuostolis – 77 tūkst. eurų. Už vienos paršavedės patikrinimą valstybė įmonei sumoka 478,56 eurus, tai yra įvardinama kaip 70 proc. patikrinimo kainos, kurią dengia valstybė, o likusią dalį – 30 proc. arba 205 eurus už kiekvieną patikrintą paršavedę teoriškai turėtų sumokėti paslauga besinaudojantys ūkininkai. Tačiau ūkininkai, kurie naudojasi paslauga pinigų nemoka, kadangi jų niekas nepaprašo. Nepaprašo ne šiaip, o jau keletą metų. Įmonė patiria nuostolius, tačiau pinigų iš ūkininkų nereikalauja ir daro viską, kad tik išsisuktų nuo reikalavimo sumokėti pinigus.

Geros veislės jauna paršavedė rinkoje kainuoja apie 300 eurų. Vadinasi realiai tikrinti paršavedžių nereikia, nes gerą paršavedę gali įsigyti pigiau, nei kainuoja pats tikrinimas. Tačiau tokiu būdu nereikės ir to tikrinimo ir tuomet teks uždaryti šią valstybei priklausančią įmonę.

A. Baravyko žiniomis, šį bendrovė turėjo būti įtraukti ir į privatizuojamų įmonių sąrašą. Tačiau valdininkai kol kas neketina trauktis iš šito verslo.

„Žemės ūkio ministerija planuoja sulaukti AB „Kiaulių veislininkystė“ veiklos audituotų rezultatų už 2018 m. Šiuo metu įmonės privatizavimas neplanuojamas. Bendrovės finansiniai rezultatai bus vertinami metams pasibaigus ir juos auditavus. Pirmojo šių metų pusmečio bendrovės rezultatai yra kiek geresni nei to paties 2017 m. laikotarpio“, – rašoma Žemės ūkio ministerijos atsiųstame atsakyme.

Taip pat tvirtinama, kad valstybė neteikia jokios paramos bendrovei. Kaip valdybos narys, A. Baravykas turėtų žinoti AB „Kiaulių veislininkystė“ įstatus, kuriuose aiškiai parašyta: „Pagrindinis Bendrovės veiklos objektas yra veislinių kiaulių produktyvumo kontrolė, veislinių kiaulių kontrolinis penėjimas, kontrolinis skerdimas ir skerdenų vertinimas, veislininkystės apskaitos tvarkymas.

Valstybė turi turėti objektyvią ir nepriklausomą informaciją ir kontroliuoti, koks yra ir kaip keičiasi veislinių kiaulių produktyvumas, jų ir jų palikuonių mėsos kiekis, kokybė ir kt. Dotacijos skiriamos būtent šiai veiklai vykdyti (t. y. ne kiaulienai pardavinėti). Tokia veikla nėra pagrindinė privatiems kiaulių augintojams, kurių asociacijai vadovauja ir kurių interesams atstovauja A. Baravykas. Tik jis pats geriausiai atsakytų, kokius interesus iš tiesų gina savo komentarais.

Žemės ūkio ministerija nenustatinėja bendrovių paslaugų kainodaros ar komercinių santykių su kitais ūkio subjektais. Tai yra pačių bendrovių ir jų vadovų prerogatyva.

„Kiaulių veislininkystė“ neturi valstybinės reikšmės įmonės statuso. Taip pat ji nėra įtraukta į strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir įrenginių bei kitų nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių sąrašą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)