Atsiliepiant į daugelio daržininkų mėgėjų pageidavimus auginti pomidorus nedidelėse erdvėse, daržininkui-mėgėjui Craig LeHoullier iš šiaurinės Karolinos (JAV) kilo mintis sukurti grupę nykštukinių pomidorų. Šią mintį pasigavo selekcininkė iš Australijos Patrina Nuske Smoll. Taip 2005 metais buvo pradėtas tarptautinis pomidorų dwarfų kūrimo projektas (dwarf tomato projekt). Pats žodis „dwarf“ reiškia „nykštukas“.

Prie vykdomo projekto prisijungia vis daugiau entuziastų iš įvairių šalių. Jie kryžmina žemas veisles su aukštaūgėmis veislėmis ir su hibridais siekdami gauti norimą rezultatą. Projekto tikslas – sukurti veisles tinkamas auginti konteineriuose nedidelėse erdvėse – terasose, balkonuose …

Dwarf projekto pomidorai riboto aukščio (40-140cm), tačiau šiltnamiuose, dėl specifinių augimo sąlygų, kai kurios veislės gali užaugti iki 2 metrų. Stiebas tvirtas, kompaktiškas, trumpais tarpubambliais, lapai platūs, raukšlėti dažnai bulvinio tipo. Yra veislių net ir margais lapais. Dwarfų daigai būna kompaktiški, nestypsta, auga lėtai, todėl juos sėjame truputį anksčiau negu kitus.

Auginti dwarf serijos pomidorus Craig LeHoullier rekomenduoja auginti 15-20 litrų talpos konteineriuose. Bet iš savo patirties galiu pasakyti, kad geriau dera augdami natūraliai grunte. Visi mėgsta laisvę. Beje, pririšti dwarfus irgi būtina net ir lauke auginamus, nes gausus derlius išlaužys šakas, paguldys patį augalą. Autoriai sako, kad dwarfai negenimi, arba genimi minimaliai. Aš truputį praretinu šonines atžalėles antroje vasaros pusėje, nes labai sutankėja krūmas.

Pačių vaisių įvairovė šioje grupėje – didžiulė tiek spalvos, tiek formos, tiek skonio prasme.

Vaisiai – pačių įvairiausių formų ir spalvų balti, oranžiniai, žali, raudoni, dryžuoti ir aplieti tamsiai mėlynu antocianu. Nors patys augalai žemaūgiai, tačiau vaisiai gali varijuoti nuo mažučių, taip vadinamų vyšninių, iki gigantiškų. Na ir žinoma, skonis labai įvairus – tiek saldūs desertiniai, tiek su rūgštele, tiek pomidoriškai aitrūs.

Nors projektas pradėtas vykdyti, palyginus, neseniai, bet veislių yra labai daug ir kasmet sąrašas papildomas vis naujomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją