Daigų persodinimas

Daigų persodinimas – klasikinis pikavimo būdas, tinkamas daugumai augalų – tiek daržovėms, tiek gėlėms. Likus dviem valandoms iki procedūros daigus reikia gausiai palieti. Išimtis – daigai kokoso pluošto grunte, jų likus dienai – dviem iki pikavimo nebelaisto, nes šis substratas puikiai išlaiko drėgmę.

Tris ketvirtadalius indo, į kurį persodinsite augalus, pripilkite žemių, suspauskite, su pagaliuku padarykite šaknų ilgio duobučių. Su arbatiniu šaukšteliu atsargiai iškelkite daigelį su žemės gumulu ir persodinkite į paruoštą duobutę.

Jeigu paprikų ir baklažanų daigai neperaugo, neištįso, geriausia pasodinti tokiomis sąlygomis, kaip anksčiau, nerekomenduojama sodinti per giliai.

Persodintus daigus palaistykite kambario temperatūros vandeniu ir pastatykite ant gerai apšviestos palangės.

Daug kas pikuodami paprikas, pomidorus ir kopūstus, stengiasi nugnybti trečdalį pagrindinės šaknies. Vis tik jei šaknis iš tiesų ilga ir beveik neturi atsišakojimų, galima ją nugnybti. O jei šaknis turi daug atsišakojimų, geriau negnybti.

Alternatyvus pikavimas

Neaukšti augalai nėra jautrūs persodinimui į naują vietą. Vadinasi, juos galima pikuoti šiek tiek kitaip – likus valandai iki pikavimo, paliekite daigus, kad žemė būtų šiek tiek drėgna. Paskui dėžės turinį iškratykite ant stalo.

Su šaukšteliu išskirstykite augalus, paskui atsargiai pakelkite už lapelių ir susodinkite į duobutes, apspauskite žemę ir paliekite.

Šis būdas pranašus tuo, kad persodinama greičiau, sutaupote laiko. Tiesa, aukštiems augalams ar peraugusiems daigams jis netiks.

Daigų perkėlimas

Šis būdas tinka augalams, kurių šaknys jautrios pažeidimams. Pavyzdžiui, baklažanų ir agurkų. Jų daigus augina po vieną, atskiruose vazonėliuose, o persodina į didesnius vazonėlius. Likus porai dienų iki persodinimo nebelaisto, kad žemių grumstas būtų tvirtas ir lengvai išsiimtų iš vazonėlio.

Persodinant daigelį laikykite tarp pirštų, tada apverskite vazonėlį, kad daigas išsiimtų kartu su žemių gumulu. Išimtus daigus persodinkite į erdvesnį vazonėlį, trimis ketvirtadaliais užpildytą žemių. Paskui dar užberkite žemių mišinio ir gausiai paliekite.

Šis būdas naudingas tuo, kad iš daigų išauga labai stiprūs augalai, duodantys daug derliaus. Tiesa, jie užims kur kas daugiau vietos nei persodinti į dėžutes augalai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)