Augalai, kuriems tinka augti šalia, – paprasta sodininkystės koncepcija, turinti daug privalumų: pritraukia naudingų vabzdžių ir apdulkintojų, atbaido kenkėjus, gerina dirvožemio derlingumą, taip pat gerina aprūpinimą maistingomis medžiagomis ir jų įsisavinimą, o kai kurie augalai gali tapti atrama kitiems. Kaimynystėje augsiančius augalus sodinkite arčiau, nesilaikydami įprastų atstumo rekomendacijų.

Kaimynystė

Kukurūzai, pupelės ir moliūgai – trijų seserų derinys, kurį žinojo dar Šiaurės Amerikos indėnai. Kukurūzai yra vertikali atrama pupelėms, pupelės aprūpina dirvožemį azotu, taip visos trys kultūros gauna reikiamų medžiagų. dideli moliūgų lapai pridengia žemę, saugo drėgmę ir trukdo augti piktžolėms.

Agurkai, saulėgrąžos ir pupelės. Saulėgrąžos prilaiko pupeles, o agurkų stiebai saugo dirvožemį.

Daržas

Bazilikai ir pomidorai. Jie dera ne tik lėkštėje, bet ir augdami. Aromatingi bazilikai baido museles ir kitokius kenkėjus.

Šalavijai ir morkos arba kopūstai. Šalavijai veiksmingai atbaido morkines museles ir kryžmažiedes sprages.

Serenčiai ir lapinės daržovės. Kai tarp kopūstų ir salotų auga serenčiai, jie privilioja naudingų vabzdžių – boružių, auksaakių. Oranžinė spalva vilioja žiedmuses, todėl šalia lapinių daržovių galite pasodinti ir medetkų.

Levandos ir porai. Levandas ir raudonėlius galima sodinti šalia porų ir morkų, nes aromatingi jų lapai baido kenkėjus.

Čiobreliai ir rožės. Stiprus čiobrelių kvapas nubaido museles, todėl jie – tinkami kaimynai rožėms. Kad kopūstų nepultų muselės, galima apipurkšti juos čiobrelių arbata.

Puiki augalų kaimynystė:

– Šparaginės pupelės su medetkomis, petunijomis ir pomidorais,
– burokėliai su pupelėmis, kopūstais, česnakais, salotomis ir svogūnais,
– brokoliai su raudonėliais ir kopūstais (žiediniais kopūstais ir Briuselio kopūstais),
– Briuselio kopūstai su bazilikais, pupelėmis, burokėliais, morkomis, česnakais, mėtomis, nasturtomis, svogūnais, žirneliais ir čiobreliais,
– aguročiai su kopūstais (brokoliais, Briuselio kopūstais, kaliaropėmis ir ropėmis), svogūnais ir bulvėmis,
– morkos su laiškiniais česnakais, porais, svogūnais, žirniais, ridikėliais, rozmarinais ir šalavijais,
– žiediniai kopūstai su pupelėmis, burokėliais, brokoliais, salierais, kukurūzais, svogūnais, ridikėliais, špinatais ir agurkais,
– baklažanai su pupelėmis, medetkomis, žirneliais ir katžole,
– žirniai su pupelėmis, morkomis, kukurūzais, agurkais, paprikomis, ridikėliais, špinatais ir pomidorais,
– ridikėliai su salotomis, nasturtomis ir žirniais,
– špinatai su pupelėmis, kalendra, baklažanais, raudonėliais, žirniais, rozmarinais ir braškėmis,
– braškės su agurkais, laiškiniais česnakais, salotomis, svogūnais, špinatais ir šalavijais.

Jei jūsų sklypas nedidelis ir neturite vietos lysvėms, kuriose galėtumėte susodinti šalia derančių augalų, galima pasodinti žolelių – jos neužima daug vietos, o privilioja naudingų vabzdžių, kurie gaudo kenkėjus. Tokios žolelės yra bazilikai, laiškiniai česnakai, levandos, raudonėliai, rozmarinai, šalavijai, čiobreliai ir kalendros.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją