Sėklų, kurių kilmės šalys priskiriamos didelės rizikos grupei, t. y. atvežtų iš Kinijos, Izraelio, Indijos ir kt., reikėtų vengti, rašoma portale „Maaleht“.

Blogiausiu atveju ToBRFV viruso sukeliama infekcija gali pražudyti visą derlių. Aptikus viruso židinių, reikia imtis oficialiai įteisintų kovos su užkratu priemonių, o užkrėstus augalus – sunaikinti.

2019 m. ES buvo įteisintos konkrečios kovos su ToBRFV patekimu į ES ir plitimu po Sąjungos teritoriją priemonės (Komisijos įgyvendinimo reglamentas (ES) 2020/1191). Nors, vykdant oficialius nurodymus, į ES importuojamos pomidorų sėklos turi būti tikrinamos dėl ToBRFV ir nebūti užkrėstos šiuo virusu, jei tiktai leidžia galimybės, geriau nesėti sėklų, atgabentų iš didelės rizikos grupei priklausančių šalių. Pagal rizikos laipsnį didžiausia grėsmė sietina su Kinija ir Izraeliu, bet būta atvejų, kai užkrėstos sėklos ir patys augalai į ES pateko iš Indijos, Turkijos, Peru, Čilės, Tailando, Vietnamo, Jordanijos, Tanzanijos, Kenijos ir Gvatemalos.

Informacija apie sėklų kilmės šalį pateikiama ant pakuotės kaip D punktas. Kadangi ant nedidelių pakuočių nebūtinai pateikiami augalo paso duomenys, išsamesnės informacijos apie sėklų kilmę reiktų teirautis pardavėjo. Įvežti (ir užsakinėti) sėklas ir trečiųjų, t. y. ES nepriklausančių, šalių leidžiama tik tuo atveju, jeigu prie prekės pridedamas fitosanitarinis sertifikatas.

Su pomidorų sėklomis susijusios rekomendacijos:
• nebandykite užsiauginti pomidorų iš sėklų, išimtų iš parduotuvėje įsigytų vaisių, kadangi jos gali būti užkrėstos virusu;
• sėklas pirkite specializuotose jomis prekiaujančiose parduotuvėse;
• pirkite tik tokias sėklas, kurios parduodamos autentiškoje, tinkamai paženklintoje ir nepažeistoje pakuotėje.

Pomidorų vaisiaus rudųjų raukšlių virusas, arba ToBRFV, ES buvo aptiktas 2018 m. 2014–2015 m. laikotarpiu ToBRFV pradėjo plisti Izraelyje ir Jordanijoje, o iki šių dienų spėjo „pavergti“ daugybę pasaulio regionų. Užsikrėtimo virusu atvejai jau registruojami ir daugelyje ES šalių. Pavyzdžiui, Estijoje šis virusas buvo nustatytas du kartus: 2021 m. vienoje pramoninio žemės ūkio teritorijoje ir 2022 m. trijuose šiltnamiuose, kuriuose augo pomidorai. Visais šiais atvejais buvo imtasi būtinųjų priemonių: užkrėsti augalai buvo sunaikinti, o šiltnamiai ir sąlytį su augalais turėję įrenginiai – kruopščiai dezinfekuoti. Kita vertus, Latvijoje šio viruso dar neaptikta, ir tuo tikrai galima pasidžiaugti.

ToBRFV gali išprovokuoti rimtus pomidorams ir paprikoms pavojingos ligos simptomus, o kartais – net visą derlių sunaikinti. Šis virusas ypač sparčiai plinta nuo vieno augalo ant kito, šitaip užkrėsdamas visą šiltnamį ar kitą plotą. Padėtį blogina tai, kad populiariausios pomidorų rūšys nėra atsparios ToBRFV.

Minėtina, kad ToBRFV plitimo stebėsena yra privaloma visose ES šalyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją