Atsakingi sodininkai turi išmokti prižiūrėti ne tik jaunus augalus, bet ir mokėti apgenėti vainikus bei suformuoti taisyklingą spygliuočių formą, kad jie harmoningai įsiterptų į landšafto dizainą ir pernelyg neišsikerotų.

Vienas iš dažniausių klausimų, kurių sulaukia augalų specialistai, yra susijęs su genėjimo laiku. „Kada reikėtų genėti spygliuočius. Laikas priklauso nuo genėjimo tikslų. Tačiau, žinoma, labiausiai tam tinka nekarštos dienos birželio pradžioje“, – sako jie portalui delfi.lv.

Kokios yra spygliuočių genėjimo taisyklės?

Žinoma, jei dažnai genite sodo medžius, tuomet veikiausiai jau turite šiam darbui skirtų įrankių. Tačiau pradedantiesiems ekspertai rekomenduoja rinktis akumuliatorinę techniką, nes ji turi daug privalumų: jokių elektros laidų, besipainiojančių po kojomis, mobilumas ir nepriklausomybė nuo elektros lizdo darbo metu. Jei ketinate pjauti stambesnes šakas, rinkitės pakankamai galingą grandininį pjūklą, kuris leistų sutvarkyti sodą vos per kelias minutes.

Septynis kartus pagalvok – aštuntą pjauk

Genint spygliuočius, labai svarbu neskubėti ir griežtai laikytis pjovimo schemos (ypač jei norite suteikti medeliui gražią formą). Prieš pradėdami pjauti, pasiruoškite: peržiūrėkite mokomuosius vaizdo įrašus arba pabandykite apgenėti ne itin didelį medį. Tik po to galite pradėti formuoti spygliuočio vainiką.

Pirmiausia atkreipiame dėmesį į sveikatą ir tik po to – į grožį

Nėra prasmės daryti iš eglės meno kūrinį, jeigu ją reikia gydyti. Pirmiausia patikrinkite, ar medžio nėra užpuolę kenkėjai, ar jis yra išleidęs naujus ūglius, ar nėra sulėtėjęs jo augimas. Tik po to, kai įsitikinsite, jog medis yra sveikas, galite pereiti prie jo genėjimo. Taip pat neskubėkite genėti jaunų spygliuočių: prieš pradėdami formuoti jų vainiką, palaukite bent keletą metų. Pernelyg ankstyvas genėjimas gali sulėtinti medžio augimą ir padaryti neigiamos įtakos jo bendrai savijautai.

Auksinė bet kokio genėjimo taisyklė

Niekada nenugenėkite daugiau kaip trečdalį medžio žaliosios masės, nes priešingu atveju medis patirs pernelyg daug streso ir gali neatsigauti, o, galiausiai, ir žūti. Jei sausų šakų yra nedaug, jas nugenėkite akumuliatorinėmis žirklėmis – taip nepašalinsite to, ko nereikia, ir suteiksite augalui tvarkingą išvaizdą, nepadarydami jokios žalos.

Nepalikite plikų šakų

Genint vaismedžius, plikos šakos nekelia problemų, nes jose yra miegančių pumpurų, iš kurių išsprogs lapai. Tačiau spygliuočių atveju situacija yra šiek tiek kitokia: jų miegantys pumpurai yra spyglių augimo zonoje, todėl, palikdami dalį šakos, sodininkai turi įsitikinti, kad ji turi bent šiek tiek spyglių – kitaip ji nudžius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)