„Prieš savaitę, kai po sauso laikotarpio palijo, pradėjo sparčiai dygti baravykai ir jie buvo nesukirmiję. Dabar grybų sumažėjo, nes aplink Panevėžį lietaus nebuvo ir uogų bei grybų kokybė suprastėjo. Profesionalūs miško gėrybių rinkėjai sako, kad galima išvesti tokią tendenciją, jog po gero lietaus iki grybų sudygimo praeina maždaug keturios paros“, – pasakoja Asta Pačekajūtė, Panevėžio centrinės turgavietės direktorė ir prognozuoja, kad kraštuose, kurie savaitės pradžioje „gavo“ Registrų centrą Vilniuje nuplovusio gausaus lietaus savaitgalis bus grybingas. Miško gėrybių bus kur kas daugiau nei savaitės viduryje.

Kraštuose, kur drėgmės trūksta, uogos smulkios ir miško gėrybių mažiau. A. Pačekajūtė sako, kad klausė, nuo ko priklauso kirmėlaičių kiekis grybuose, tačiau prekiautojai pokštavo, kad šie augalai į dangų nežiūri ir nuo mėnulio fazės gyventojų kiekis juose nekinta. Šiuo metu turguje pagrindinės prekės voveraitės (litras 4 Eur) ir baravykai (kilogramas 10 Eur, „krūvelė“ 5 Eur). Kitų rūšių vienas kitas.

„Žemuogės jau baigėsi, dabar mėlynių pikas, tačiau jos mažesnės nei pernai ar užpernai. Prekiautojai spėja, kad pavasarį joms pritrūko drėgmės ir mažesnis žydėjimas. Tačiau tikisi, kad jei gausiau palis, mėlynės dar spės užaugti. Vieno litro kaina 4–5 Eur“, – pasakoja A. Pačekajūtė.

Iš naujovių – pasirodė avietės, kilogramo kaina 5–6 Eur ir laukiama, kad jų derliaus pikas bus po savaitės. Vėlyvosios braškės parduodamos po 2,5-3 Eur už kilogramą.

Naujovė serbentai (litras 1,5-2 Eur, raudonieji nuo euro).

Tačiau grybingo ir uogingo savaitgalio laukia ne visi Lietuvos regionai.

Kol kitų Lietuvos regionų gyventojai giriasi socialiniuose tinkluose rekordiniais grybų laimikiais, dzūkai ilgesingai dairosi į dangų ir meldžia lietaus.

Druskininkų savivaldybės Leipalingio miestelyje grybus superkančio Dainiaus Šidlausko sutuoktinė, ketvirtadienį pavadavusi vyrą, sakė už kilogramą voveraičių pasiruošusi mokėti 3 eurus, bet miestelio grybautojai grįžta iš miško nešini tuščiomis pintinėmis.

„Vakar vyras tik kelis kilogramus voveraičių nupirko. Nėra grybų, sausa miške“, – sakė ponia Šidlauskienė.

Atsigriebti dzūkai bando rinkdami mėlynes. Už kilogramą švarių uogų Šidlauskai moka 2,20 euro. Gausiai užderėję mėlynės, pasak supirkėjų, greitai pernoko ir skinamos ištęžta, nors, pavyzdžiui, pernai jas buvo galima rinkti iki pat rudens.

Veisiejų turguje ketvirtadienį grybų teko gerokai paieškoti. Vienintelė prie turgavietės vartų įsikūrusi pardavėja turėjo akivaizdžiai apdžiūvusių voveraičių ir už jų kilogramą prašė 6 eurų. Priminsime, Panevėžyje už tą patį kiekį prašo tik 4 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)