Ar jūsų tujų, eglių ir pušų spygliai pagelto ir pradėjo byrėti? Nesijaudinkite: rudenį pageltusios tujos, pušys, eglės ar kėniai veikiausiai yra sveiki. Viskas paprasta: pavasarį ir rudenį sveiki spygliuočiai pradeda mesti spyglius. Jei jūsų pušys ar kadagiai tikrai yra sveiki, rudenį pageltę ir byrantys spygliai neturėtų kelti nerimo.

Naujokai dažnai griebiasi už širdies, tuomet – už purkštuvų ir puola purkšti medelius cheminėmis priemonėmis. Šiuo atveju spygliuočių niekuo apdoroti nereikia. Tačiau jei turite laiko ir noro, galite, pavyzdžiui, tankias medžių karūnas nuo pageltusių spyglių apvalyti ventiliatoriumi arba rankomis.

Žinoma, visžalius spygliuočius gali užpulti kai kurios ligos ir kenkėjai – dėl to spygliai taip pat geltonuoja ir krenta. Tačiau jei gelsta ir byra seni spygliai, tai yra normalus sezoninis reiškinys.

Kas yra rudeninis spyglių metimas?

Visžaliai augalai senus vidinius spyglius dažniausiai meta vasaros pabaigoje ir rudenį, kartais – pavasarį. Tai priklauso nuo oro sąlygų ir kitų vegetacijos sezono veiksnių, pavyzdžiui, ramybės periodo, kai augalas tarsi užmiega, kad išgyventu vėsius žiemos mėnesius. Spygliai sensta lėtai, per kelis mėnesius, todėl spyglių byrėjimo procesas tampa vos pastebimas. Tai kad augalas meta spyglius, galite ir visai nepastebėti, nes medžio karūną greitai užpildo nauji spygliai.

Spyglių metimas į akis pradeda kristi tuomet, kai spyglius vienu metu pradeda mesti iš karto keli medžiai, o tai nėra neįprasta, nes šis procesas yra sezoninis. Tiesa, tai gali būti širdį draskantis vaizdas, ypač naujokams, tačiau neišsigąskite – daugumai visžalių augalų tai yra normalu. Anksčiau ar vėliau visi vidiniai spygliai pageltonuos, o išoriniai taps ryškiai žali. Galiausiai geltoni spygliai nubyrės ir nuguls ant žemės po medžiu. Tiesa, seni spygliai taip pat gali įgauti rausvą ar rudą spalvą.

Asociatyvioji nuotr.

Ar visų medžių spygliai žūsta vienodai?

Skirtingų rūšių visžaliai medžiai spygliais atsikrato nevienodai. Trumpiausiai gyvuoja pušų spygliai – 2 ar 3 metus. Daugumos pušų spygliai nubyra kas penkerius metus, o eglių ir kėnių spygliai išsilaiko nuo penkerių iki septynerių metų.

Veimutinės pušys spyglius gali pradėti mesti staiga, tarsi pagal signalą. Dažniausiai trejų metų spyglius jos išsaugo per visą vegetacijos sezoną, o senuosius metinius (arba dvejų metų) spyglius prieš pat žiemą numeta. Dėl to medis gali pagelsti, ir turės praeiti dar vienas sezonas, kol jis vėl taps vešlus ir žalias.

Kitos pušys, pavyzdžiui, paprastoji pušis, jaunesnių kaip trejų metų spyglių ant žemės nemeta. Tai reiškia, kad ji turės pakankamai žalių spyglių, kurie pridengs byrančius geltonus spyglius.

Tujos, kadagiai ir kiparisai taip pat geltonuoja, bet dažniausiai iš vidaus, kartais net ištisomis šakomis, nes tos šakos, kurie vasarą gavo mažai saulės spindulių, žūsta.

Ar normalu, jog rudenį spygliuočiai keičia spalvą?

Ne visi spygliuočiai ir krūmai yra visžaliai. Kai kurie, pavyzdžiui, dvieiliai taksodžiai (plikieji kiparisai, Taxodium distichum), tikrosios metasekvojos (Metasequoia glyptostroboides), maumedžiai ir amerikiniai maumedžiai (Tamarack), rudenį pakeičia spalvą ir numeta visus spyglius. Šie spygliuočiai elgiasi taip pat, kaip ir lapuočiai. Jie elegantiškai pasiruošia šiam procesui, įgaudami gražią, rudeninę spalvą. Taigi, jei turite tokį medį ir rudenį pamatysite daug nukritusių spyglių, nepanikuokite – pavasarį jie vėl ataugs.

Jei rudenį pradeda masiškai geltonuoti ar ruduoti kitų spygliuočių spygliai, tai gali būti apsauginė reakcija į šaltį. Pavyzdžiui, rudeniniai spalvos pokyčiai yra mikrobiotos ypatybė. Kalninė pušis „Winter Gold“ vertinama būtent dėl geltono atspalvio, kurį įgauna žiemą. Vasarą jos spygliai vėl tampa žali. Rudenį taip pat paruduoja daugelis kadagių, ypač jaunų. Tačiau spygliuočiai su mėlynais ir melsvais spygliais paprastai negeltonuoja ir neruduoja.

Ką būtinai reikia atlikti rudenį su spygliuočiais

Nuo spygliuočių nuvalykite senus spyglius, o pirmamečius sodinukus žiemai apklokite – tai apsaugos juos nuo saulės spindulių. Naudokite specialų pritemdantį tinklą, drobinį audeklą arba nesintetinius maišus.

Rutuliškos ir kūgio formos spygliuočius suriškite virve, kad jų šakų neišskėstų sniegas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją