Citrusiniai vaisiai ir granatai

Dažniausiai iš visų egzotinių vaisių pas mus sudygsta citrusiniai vaisiai – apelsinai, citrinos, mandarinai, žaliosios citrinos, greipfrutai ir įvairios hibridinės veislės. Visi jie lengvai sudygsta iš savų kauliukų ir išauga į medelius.

Iš parduotuvėse pirktų medelių vaisių greitai nesitikėkite – geriausiu atveju jie ims vesti vaisius po 7–10 metų. Norint vaisių, pvz., citrinmedį reikia paskiepyti, kai kamienas bus maždaug 8 mm skersmens. Auginti egzotinius vaisius gana sudėtinga, apie tai prirašytos ištisos knygos.

Kur kas lengviau sudaiginti granatą, krūmelis išaugs greitai ir jau po 3–4 metų žydės. Vaisiai mūsų kraštuose noksta labai ilgai, kita vertus, granatai – neįnoringi augalai.

Avokadai ir persimonai

Norint sudaiginti avokadą, svarbu tinkamai parinkti sunokusį vaisių ir tinkamai daiginti. Nulupkite nuo kauliuko luobelę, storesnę kauliuko dalį įbeskite į žemę, į maždaug 2–3 cm gylį.

Daigelis išlįs tarp kauliuko puselių, atrodys gana keistai, bet taip ir turi būti.

Yra antras, pažangesnis daiginimo būdas: įbeskite į kauliuko vidurį du–tris dantų krapštukus, jie bus atramos, už kurių pakabinsite kauliuką virš stiklinės su vandeniu. Apatinė kauliuko dalis turi liesti vandenį (nuolat stebėkite, kad nepritrūktų vandens). Po poros savaičių pasirodys šaknys, tada galima pasodinti kauliuką į žemę. Kaip ir pirmu atveju, užkaskite šaknis ir pusę kauliuko.

Bėda ta, kad namuose avokadai neveda vaisių. O persimonai gali duoti vaisių jau po 4–6 metų.

Avokadas

Kiviai ir amerikinės akos

Namuose galima daiginti ir kivius (ir netgi tikėtis sulaukti vaisių). Sunkiausias dalykas – teisingai paruošti sėklas. Išskobkite sėklas šaukšteliu, nuplaukite (atsargiai, kad nenutekėtų su vandeniu). Užkaskite į žemę 1–2 mm gylyje, sudygs greitai. Galiausiai vazonėlyje turėsite aktinidijų – jas galima valgyti arba virti iš jų uogienę.

Analogiškai namuose daiginama ir amerikinė aka. Iš sėklų išaugs akos. Gamtoje jos užauga iki 4 m., taigi namie teks apgenėti.

Egzotika

Kad ir kaip keistai skambėtų, pasėti galima net džiovintų vaisių kauliukus. Pavyzdžiui, puikiai dygsta džiovintų datulių kauliukai. Tiesa, jiems sudygti reikia labai daug laiko – praktiškai metų, turbūt galima ir pamirši, kad pasėjote. Auga irgi lėtai, taigi datulių palmę pigiau ir greičiau nusipirkti.

Namuose galima pasėti pasifloros kauliuką – iš jo išaugs simpatinga liana. Ji pradės žydėti po poros trejeto metų, subrandins ir vaisių.
Žodžiu, praktiškai visų vaisių sėklas galima daiginti ir netgi tikėtis, kad anksčiau ar vėliau pasirodys daigai, kurie laikui bėgant išaugs į krūmus, medelius ar palmes.

Valgomi vaisiai išauga ne visada, juos, kaip ir obelis, reikia skiepyti. Bet ar tai kliūtis norintiems turėti savą mandarinų medelį? Kelionėse į šiltuosius kraštus ragaukite egzotinių vaisių, parsivežkite jų kauliukų ir eksperimentuokite.