Moliūginių augalų genėjimas – vienas iš ginčytinų klausimų, kamuojančių sodininkus. Viena pusė daržininkų teigia, kad genėti šių rūšių augalus yra būtina, o kita pusė mano, kad „bus gerai, kaip yra“. Mes savo ruožtu pabandysime laikytis vidurio pozicijos.

Agurkų formavimas

Agurkai auginami dviem būdais: vertikaliai ir horizontaliai.

Horizontaliuoju būdu agurkai daugiausia auginami pietiniuose regionuose. Ten jiems leidžiama darže augti tiesiog ant žemės, visiškai nenaudojant uždengimo arba naudojant tik minimalią apsaugą: balandžio – gegužės mėnesiais agurkai lengvai pridengiami polietileno arba agroplėvele.

Vertikalusis metodas taikomas tuomet, kai trūksta vietos, pavyzdžiui, šiauriniuose regionuose, kur agurkai daugiausia auginami šiltnamiuose. Taigi, auginant agurkus vertikaliai, jie paprastai būna formuojami.

Kada pradėti rišti ir formuoti agurkus?

Jei agurkus auginate vertikaliai, rišimo neatidėliokite: pradėkite augalus kelti tuomet, kai jie išleidžia 3 – 4 tikruosius lapelius. Egzistuoja daugybė rišimo būdų, pasirinkite tai, kas jums patinka. Atramoms galite naudoti:

medines, plastikines arba metalines atramas;
ištemptus tinklus;
virves ar kitus jų pakaitalus.
Agurkų parišimui dažniausiai naudojamos virvės. Virvė pririšama prie kuolelio šalia augalo arba prie jo pagrindo. Rišdami vijoklinį augalą, padarykite kilpą su nedideliu rezervu augimui ir tada švelniai apvyniokite virvę aplink agurką. Virvės pernelyg neįtempkite, tegu iš pradžių ji būna šiek tiek laisva: vėliau nuo augančio augalo svorio ji pati įsitemps.

Ką reikėtų nugenėti?

Agurkų lapai

Agurkams augant ir ilgėjant, pašalinami 4 – 6 apatiniai lapai. Vėliau šalinami pernelyg agurkus tankinantys lapai ir, žinoma, ligoti lapai.

Pažastiniai ūgliai

Pažastiniai agurkų ūgliai šalinami iki maždaug 8 – 10 lapo. Virš 8 – 10 lapo ir iki 12 – 14 lapo (apie 4 – 6 vnt.) tik patrumpinami, kad neužaugtų pernelyg ilgi. Dar aukščiau, po 12 – 14 lapų, paliekamas vienas pagrindinis ūglis, pašalinant viską, ko nereikia. Rugpjūtį patrumpinamas ir centrinis – pagrindinis – ūglis.

Agurkų ūsai

Dažnai sodininkams patariama šalinti ir agurkų ūsus. Tai galima daryti, tačiau labai nesmagu. Kitaip tariant, elkitės savo nuožiūra.

Taigi, ką turime?

Apgenėtas agurkas turėtų atrodyti maždaug taip: 4 – 6 apatiniai lapai pliki, tada pora eilių lapų be ūglių, tada 4 – 6 šoniniai ūgliai, ne ilgesni nei 40 cm, virš jų – pusės metro centrinis ūglis ir nukirsta viršūnė. Na, ir agurkai!

Cukinijos ir aguročiai

Jei cukinijas, aguročius ar patisonus pasodinsite teisingai ir pakankamai dideliais tarpais, lapų liesti nereikės. Cukinijų lapai apsaugo augalą nuo perkaitimo, maitina jį ir pan. Reikėtų pašalinti tik ligotus ir kenkėjų pažeistus lapus, o likusieji neturėtų daryti jokios žalos.

Nugenėti kelis lapus (ne daugiau kaip 2 – 3 lapus) reikia tik tuomet, jei šie augalai susodinti pernelyg tankiai. Tai daroma, jei krūmo viduje per tamsu, o žiedai ir vaisiai negauna pakankamai saulės šviesos. Be to, jei cukinijos ir aguročiai visiškai nesivėdins, gali atsirasti puvinys, kuris pražudys derlių ir patį augalą. Tai ypač pavojinga drėgnomis ir šaltomis vasaromis.

Taigi nurėžkite visus sausus, pageltusius ir ligotus lapus, Taip pat galite pašalinti apatinius lapus, kurie iš krūmo atima daug energijos ir maistinių medžiagų.

Moliūgai

Moliūgai savo forma yra artimesni agurkams nei cukinijoms. Formavimo būdas priklauso nuo trokštamo rezultato: jei norite užauginti tik vieną didelį moliūgą, reikėtų pašalinti visas naujas užuomazgas ir ūglius, kad visos maistinės medžiagos keliautų tik vienam vaisiui. Jei jus tenkina daug mažų moliūgėlių, genėti galima švelniau. Bet kuriuo atveju antroje vasaros pusėje reikėtų nugenėti visus pašalinius ūglius, kad užsimezgę moliūgai iki rudens tinkamai subręstų.

Taigi, standartinis moliūgų genėjimas atrodo taip:

Moliūgas paliekamas su 2 – 3 ūgliais;
Susiformavus dviem – penkioms 15 – 17 cm skersmens moliūgų užuomazgoms, apgenimas pagrindinis stiebas.
Jei norite didesnių moliūgų, krūminių veislių atveju palikite 2 – 3 užuomazgas, o vijoklinių veislių atveju – vieną ar dvi. Atskaičiavę 5 – 7 lapus po paskutinio vaisiaus uglį nurėžkite. Tačiau nepamirškite, kad vidutinio dydžio moliūgai būna skaniausi, nors visi giriasi kuo didesniais!

Kaip genėti moliūginius augalus

Agurkų, cukinijų ir moliūgų lapai yra labai minkšti ir lengvai plyšta, todėl žalius, gyvus lapus reikia šalinti tik sodo žirklėmis arba sekatoriumi. Nudžiūvusius lapus galima atsargiai nuskinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)