Populiarus klausimas: „Kada žadat sodinti pomidorus į šiltnamį? Šalnų nepraneša.“

Grupės dalyvių nuomonės įvairios.

Štai viena iš dalyvių rašo:
„Aš lygiai tą patį matau metai iš metų... Vienos paskuba daigint ir ką daryt, nes daigai jau lipa iš vazonų, bet už lango žiema... Kitos susodina.. ir tada pasaka be galo kaip šiltina.. Dieve.. nu netapsim mes nei Afrika, nei dar kuo, judėkim pagal gamtą... lėtai ramiai... Suprantu, kad NORISI, bet ir man norisi, jog mangai kieme augtų, bet gi suprantu gamtą Lietuvos... Dar nepamirškim, kad gegužis būna kaip kinderis su siurprizais.“

Kitas patarimas konkretesnis:
„Žemė dar šalta. Už mėnesio gal.“

Kai kas neskuba:
„Bet užauga taip pat pasodinti gegužės į pabaigą nes kur jūs skubat nesuprasiu niekaip,visą gyvenimą gyvenusi kaime nepamenu kad kas būtų skubėją po Naujų jau pomidorus sodinti žvakėmis šildyti o per Velykas jau valgyti. Viskam savas laikas.“

Vilija Juškevičienė

Kaip yra iš tiesų klausiame profesionalios pomidorų augintojos Vilijos Juškevičienės. Ji pataria į šiltnamį nelėkti strimgalviais su daigais rankose:

„Kai lauke nėra minusinės temperatūros – drąsiai galima ne tik kelti į šiltnamį, bet ir palikti jame vazonuose augančius daigus, nes šiltnamyje bus šilčiau negu lauke.

Apsiniaukusi diena ypatingai tinkama perkėlimui. Jeigu daigai išnešami saulėtą dieną – juos būtina pridengti, nes saulė nudegins ir ant lapų atsiras pabalę išsausėję mažos dėmelės.

Sodinti tiesiai į dirvą kad ir šiltnamyje – gal dar ankstoka. Turi įšilti pati žemė.

Dažniausiai visi kalba ir nerimauja tik dėl šalnų, tačiau labai reikėtų stebėti ir temperatūrą šiltnamyje saulėtą dieną. Pas mane ji pakyla iki 30 laipsnių, todėl turiu būtinai praverti duris.

Išvada: dabar būtų galima daigus su vazonėliais perkelti nuo palangių į šiltnamius. Taip daigai ir grūdinsis, ir nebestyps, nes gaus pakankamai apšvietimo.

Kai dirvos temperatūra pakils iki 10-15 laipsnių – galima sodinti į žemę“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją