Stebėsena vykdoma nuo 2020 metų, laikantis Europos Komisijos nustatytų specialiųjų priemonių, kuriomis siekiama užkirsti kelią šio viruso atsiradimui ir plitimui po Europos Sąjungos (ES) teritoriją, praneša LETA.

ToBRFV yra pavojingas virusas, pažeidžiantis pomidorus bei paprikas. Pastaraisiais metais ES pradėjo augti šio viruso atvejų skaičius. Jis labai pavojingas šiltnamių ūkiams, kuriuose auginami pomidorai ir paprikos. Pramoniniame šiltnamyje ToBRFV per savaitę gali pražudyti visus augalus. ES Komisijos įvestos priemonės numato, kad visose ES valstybėse narėse kasmet turi būti vykdoma stebėsena, užkrėsti augalai sunaikinami, o teritorija – dezinfekuojama. Tačiau užsikrėtusių pomidorų vaisius galima parduoti žmonėms, nes šis virusas žmonių sveikatai nėra kenksmingas.

Žemės ūkio ir maisto produktų departamento Augalų sveikatos ir sėjamosios medžiagos skyriaus vyriausiasis specialistas Birgeris Ilau teigė, kad 2022 metais atliekant tyrimus, iš 20 Estijos ūkių, auginančių pomidorus pardavimui (augalus, vaisius ir sėklas), buvo paimti 68 mėginiai. „ToBRFV buvo aptiktas trijuose ūkiuose. Dviem atvejais nedidelis augalų skaičius buvo nedelsiant sunaikintas“, – sakė B. Ilau.

Plataus masto tikrinimai visoje ES pirmą kartą buvo surengti 2020 metais. Per porą metų šis virusas buvo aptiktas daugumoje ES šalių. Estijoje ToBRFV anksčiau buvo aptiktas vieną kartą 2021 metais. Virusas į Europą patenka su pomidorų sėklomis, kurios atkeliauja ne iš ES valstybių, t. y. iš trečiųjų šalių. Pavyzdžiui, vien tik gegužės mėnesį per pasienio kontrolę įvairiose ES šalyse šis virusas buvo aptiktas pomidorų sėklose, kurios buvo importuojamos iš Kinijos, Izraelio, Peru, Turkijos, Turkijos, Tanzanijos, Čilės ir Kenijos.

Šiltnamyje virusas lengvai plinta nuo augalo prie augalo per įrankius bei drabužius. Virusas į Estiją tikriausiai pateko su importuotomis pomidorų sėklomis. Kurios pomidorų veislės yra atsparios šiam virusui, kol kas neaišku.

Pomidorai gali užsikrėsti ir besimptome ToBRFV forma. Blogiausiais atvejais virusas pasireiškia ant lapų bei vaisių, sukeldamas mozaikinius pažeidimus ir lapų deformacijas; žiedynai paruduoja ir vėliau nudžiūsta. Užkrėstų augalų vaisiai būna mažesni, su storesne žievele ir rudomis nekrotinėmis dėmėmis. Pomidorams užsikrėtus ToBRFV, galima prarasti visą jų derlių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)