Tai yra geriausias būdas naikinti vaismedžių kenkėjams, sako A. Amšiejus, pasakodamas apie vabzdžių gaudykles sode.

„Pavyzdžiui, obuolinis vaisėdis – graužia obuolį, kai subręsta, šaka leidžiasi žemyn į žemę žiemoti. Virsta lėliuke, o pavasarį drugeliu. Tokiems galima įrengti gaudykles: paimi 20 cm gofruoto popieriaus, tokio iš kurio daromos kartoninės dėžės, apvynioji kamieną, storesnes šakas, su viela apspaudi ir palieki. Tai reikia daryti birželio pabaigoje.

Per birželį, liepą, rugpjūtį visi tie kenkėjai, kurie graužia lapus, vaisius, eina į žemę žiemot, o tu jiems padarai gaudyklę arčiau žemės ir jie ten sulenda, o tu juos visus surankioji“, – pasakoja jis.

Anot jo, tai puikus ir natūralus būdas, ką gali padaryti pats žmogus, nenorintis naudoti chemikalų.

Algirdas Amšiejus

„Jeigu taip padarai vienais metais, kitais, su kaimynais susitari, kad ir jie tokias gaudykles padarytų, tai yra naudos. Jei po to iš šimto slyvų trys ir sukirmija, tai kas čia tokio, o kai iš šimto tik trys geros, va tada jau visai blogai. Tada naudojami chemikalai, o chemikalus po to valgom ir sakom, kad blogai jaučiamės“, – tikina pašnekovas, kuris apie tai yra išleidęs ir knygą.

Žemės dirvos kenkėjams – kolorado vabalams, spragšių, grambuolių lervoms – daromos jau visai kitokios gaudyklės.

„Juos reikia įviliot į žemę. Kai daržą nuimi, jau dabar nukastos bulvės, morkos, moliūgai surinkti, iškasi pusės metro gylio duobę, pusės metro ilgio ir pločio, pridedi lapų, žolės, vejos, sumaišai dar su kokiom piktžolėm, mėšlu kaime, kad jos šiltų, tada užkasi žeme 5 cm sluoksniu, įsikasi kokį kuolą – paženklini tą vietą. Tada pradeda šalt, kokie 8 laipsniai šalčio jau, bet žemė neįšąla, nes iš apačios kaista.

Ateini, viską iškasi, o kai iškasi pamatai kolorado vabalų, spragšių, grambuolių lervų – visko. Tada viską iškasi ir jie sušąla. Nuo to dar žemė ir praturtinama organinėmis medžiagomis“, – pridūrė A. Amšiejus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)