A. Amšiejus pasakoja, kad vienas iš svarbiausių sodo darbų yra purškimai. Jų būna ne vienas.

„Jau vieni purškimai turėjo būti padaryti, o dabar, kai slyvos baigs žydėti ir kris žiedlapiai, reikia medelius nupurkšti insekticidais nuo slyvinio pjūkliuko“, – sako jis.

Purkšti užtenka kartą, sako žinovas, bet priduria, kad tam, jog ir patys slyvų vaisiai nekirmytų, reikia medelius gegužės 15-20 d. dar kartą nupurkšti.

„Kitaip slyvos bus kaip serbento dydžio, nukris visos ir viskas. Rasi nukritusias su juodu taškiuku, prapjausi – kirmėlė sėdi. Pjūkliukas sugraužia mažos slyvos kauliuką, nes tada jis būna minkštas“, – aiškina žinovas.

Pašnekovas tęsia: „Jau reikėjo bordo mišiniu (vario preparatais) nupurkšti. Dabar jau reikia žiūrėti dėl kenkėjų, kokie yra.

Pavyzdžiui, yra toks kenkėjas obelinis žiedgraužis. Reikia eiti ir stebėti, ar jų yra, nes galit purkšt, o jie sėdės žemėj. Jis į lauką išlenda, kai teigiama temperatūra laikosi kurį laiką. Reikia žiūrėti, ar nėra tokio mažo, mažo lašiuko ant pumpuro. Jeigu yra, reikia iškart purkšt.

Arba galima kratyti medelį. Reikia anksti ryte atsikėlus pasidėti po obelim plėvelę ir pabandyti papurtyti šakas. Turi nukristi tokie vabaliukai su paslėptu straubliuku po savim, nes jie tokie sustirę, šalta jiems. Jie nukrenta kai purtai medį. Jeigu jų yra daugiau nei 6-8, jau reikia purkšti.“

A. Amšiejus sako, kad šie kenkėjai deda kiaušinėlius prie obels žiedo. Jų apniktas žiedas atrodo tarsi būtų nušalęs, o pažiūrėjus į jo vidų galima rasti kirmėlę.

Anot jo, kokių darbų reikia sode žmonės turi įsivertinti pagal situaciją: „Jei serbentus užpuolė amarai, reikia purkšti, jei nepuolė – nereikia. Juk mes profilaktinių purškimų nevykdom. Sako, kaip man nupurkšt, kad nieko nereikėtų paskui daryti. Taip nebūna, reikia viską žiūrėt, vertint.“

Jis taip pat pridūrė, kad dabar pats laikas nusipirkti medingų gėlių sėklų, kad sode būtų medingų augalų: „Kad ateitų gerieji vabzdžiai ir sunaikintų kenkėjus. Bet jei sodo neturim, o tik žalią blizgančią veją ir nei vieno žydinčio augalo, tai nėr ko norėt.“