1. Padeda panaikinti šviežių dažų kvapą

Naujas miegamojo sienų atspalvis atrodo pasakiškai, bet dažų kvapas niekaip neleidžia išsimiegoti. Ką daryti? Tiesiog susmulkinkite svogūną, suberkite po lygiai į du dubenėlius ir pastatykite juos skirtingose kambario pusėse. Per kelias valandas svogūnas sugers erzinantį kvapą.

2. Malšina bitės įgėlimo skausmą

Jeigu įgėlė bitė, paimkite gabalėlį svogūno ir priglauskite jį prie įgėlimo vietos. Skausmas bent kiek palengvės. Tačiau jeigu nuo bičių arba kitų vabzdžių įgėlimo jums pasireiškia stipri alerginė reakcija, nedelsdami kreipkitės į medikus.

3. Gydo nudegimus

Šviežios svogūnų sultys – idealus balzamas, gydantis šviežius nudegimus. Juo pasitepus net pūslių gali neiššokti. Norėdami pasigaminti šio neprilygstamo vaisto, svogūną sutarkuokite arba susmulkinkite trintuvu, gautą tyrę sudėkite į marlę ir išspauskite sultis. Vien tik riekelėmis supjaustytas svogūnas šiuo atveju nepadės.

4. Saugo supjaustytus avokadus nuo patamsėjimo

Jeigu supjaustyto svogūno įdėsite į dėžutę, kurioje ketinate laikyti supjaustytą avokadą, pastarasis ilgiau išliks gaiviai žalios spalvos. Galbūt ir šiaip žinojote, kad siekiant išlaikyti vaisius šviežius gali būti naudojamas sieros dioksidas, ir štai siera – tai viena iš svogūnuose esančių medžiagų, todėl galima daryti prielaidą, kad ir svogūnas pasižymi vaisių šviežumą išsaugančiomis savybėmis.

5. Neleidžia apledėti automobilio langams

Norite, tikėkite, norite ne, bet žiemą svogūnas gali padėti net ir automobiliui. Kad speiguotais rytais netektų gramdyti nuo automobilio langų ledą, iš vakaro ištrinkite juos svogūnais. Nuo apledėjimo langus saugo svogūnų sultyse esantis cukrus, sukuriantis barjerą tarp automobilio lango ir ore susitelkusio vandens. Cukrus taip pat padeda išskaidyti ledo molekules.

6. Gydo aknę

Sutrinkite trintuvu svogūną, avižinius dribsnius ir medų ir gauta pasta patepkite aknės nubertas vietas bei nuo išbėrimo likusius randus. Po dešimties minučių pastą nuplaukite. Domina dar bent vienas svogūnų kaukės receptas? Šį kartą kaukę gaminkite iš 1 kiaušinio trynio, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų svogūnų sulčių ir 2 šaukštų agurkų sulčių.

7. Pasitarnauja kaip natūralūs dažai

Sukaupkite tiek svogūnų lukštų, kad jais pavyktų pripildyti porą senų pėdkelnių, ir galėsite užsiimti siūlų arba audinių dažymu. Skirtingų rūšių svogūnų lukštai suteikia dažomiems audiniams skirtingus atspalvius.

8. Šalina rūdis nuo peilio geležtės

Pamirškite apie peilių švarinimą metaliniu šveistuku arba agresyviais chemikalais. Pakaks jei aprūdijusiu peiliu tris–keturis kartus perbrauksite per didoko svogūno galvą. Na, jeigu rūdžių dėmės atkaklesnės, prireiks ir daugiau kartų. Po šios nesudėtingos procedūros veikiausiai apsiašarosite, tačiau manykite, kad verkiate iš džiaugsmo žiūrėdami į švarutėlę peilio geležtę.

9. Tinka kepsninės grotelėms valyti

Pasmeikite šakute puselę svogūno (pjūvio paviršius turi būti nukreiptas į apačią) ir perbraukite juo kepsninės groteles. Nuodegas šalina tos pačios medžiagos, kurios suteikia svogūnams aitrumo. Iš pradžių groteles rekomenduojamą įkaitinti, kad sudegtų stambūs maisto gabaliukai, o kai tik jos atvės iki toleruotinos temperatūros, patrinti svogūnu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją