Pradžiai prisiminkime, kad daugelis augalų turi vyriškos ir moteriškos giminės žiedus. Jie skiriasi ir išoriškai: vyriški žiedai turi kuokelius, o moteriški – piesteles. Vaisių ir sėklų duoda tik moteriškos giminės žiedai. Tiesa, tam reikalingas apdulkinimas – be vyriškos giminės žiedų neapsieisi. Taigi norint sulaukti agurkų, reikia tiek vyriškos, tiek moteriškos giminės žiedų.

Agurkų žiedai

Įdėmiai apžiūrėkite agurko žiedą. Jei po juo yra į mažą, ilgą agurkėlį panaši mezginė, galite neabejoti, tai – moteriškas žiedas. Jei geltonas žiedas yra ant plono žiedkočio, tai – vyriškos giminės žiedas.

Iš tiesų agurkų žiedai būna ne dviejų, o trijų rūšių – yra dar ir žiedai hermafroditai. Ant tokių žiedų yra ir kuokelių, ir piestelių. Šie žiedai turi ir mezginę, bet ji ne ilga, o apskrita.

Kodėl atsiranda tuščių agurkų žiedų

Tuščiais žiedais vadina virškos giminės žiedus, nes jie neduoda sėklų ir vaisių. Tuščių žiedų atsiranda žydėjimo pradžioje, dažnai jų būna daugiau nei moteriškos giminės žiedų.

Šių žiedų susiformuoja dėl 6 priežasčių:

1 priežastis – nekokybiškos sėklos

Sėti rekomenduojama mažiausiai trejų metų senumo sėklas. Pirkdami atkreipkite dėmesį į rinkimo datą. Augaluose iš jaunų sėklų užauga daugiau tuščių žiedų. Galima padėti tokiu būdu: 2–3 savaites palaikykite sėklas šalia šildančio prietaiso. Esant 25–28 laipsnių temperatūrai sėklos įšyla, padidėja tikimybė joms sudygti.

Žiemą Lietuvoje užauginti agurkai – ne kalėdinis stebuklas

2 priežastis – nepalankios oro sąlygos

Agurkams labai patinka šiluma. Jiems komfortiškiausia, jei dieną temperatūra būna 23–25 laipsniai, o naktį – apie 20 laipsnių. Esant vėsesnei temperatūrai, sulėtėja augimas ir nustoja formuotis moteriškos giminės žiedai. Tokiu atveju reikia pridengti daigus ir nustoti laistyti.

Jei oro temperatūra aukštesnė, tai žalinga vyriškos giminės žiedams. Esant aukštesnei nei 27 laipsnių temperatūrai, žiedadulkės sterilizuojasi, apsidulkinimas nebeįvyks.

3 priežastis – neteisingas laistymas

Agurkai mėgsta ir drėgmę. Tiesa, per gausus laistymas arba laistymas šaltu vandeniu kenksmingesnis mezginės formavimuisi nei kiek sausesnės sąlygos.

Kad susidarytų daugiau moteriškos giminės žiedų, sukelkite augalams streso. Kelias dienas nelaistykite. Nesant drėgmės ims gausiai augti moteriškos giminės žiedai. Svarbu nepersistengti ir laiku atnaujinti laistymą.

4 priežastis – neteisingas tręšimas

Sutrikus pusiausvyrai, dirvoje gali būti per daug trąšų su azotu. Dėl to ims sparčiai augti žalioji masė, o mezginės nustos formuotis. Jei taip nutiko, reikia skubiai imtis priemonių: savaitę augalų nelaistykite, o lapus apipurkškite superfosfato tirpalu (3 šaukštai į 10 l vandens),po 7 dienų paliekite augalus tuo pačiu tirpalu palei šaknis – po 1 l po kiekvienu krūmu. Kas 2–3 dienas nuskinkite po 1 lapą nuo kiekvieno krūmo.

5 priežastis – nėra vabzdžių apdulkintojų

Taip gali nutikti, jei užsitęsė liūtys arba agurkai auginami šiltnamyje. Agurkus šiltnamyje apipurkškite saldžiu tirpalu – jo kvapas privilios vabzdžius.

Jei stipriai lyja, problemą išspręsite dirbtiniu apdulkinimu – nustojus lyti, nurinkite žiedadulkes nuo vyriškų žiedų ir perkelkite ant moteriškų.

6 priežastis – per tankiai susodinti augalai

Optimalus atstumas tarp agurkų krūmų – 20–30 cm, eilėse – ne mažiau nei 50 cm. Susodinus tankiau, augalams trūksta šviesos, todėl atsiras daug tuščių žiedų, byrės mezginės, sulėtės augimas, atsiras ligų.

Ką daryti su tuščiais agurkų žiedais?

Kai kurie daržininkai šiuos žiedus nuskina. Jokiu būdu negalima to daryti. Patys šie žiedai mezginių nesuformuos, tačiau be jų moteriški žiedai irgi to nepadarys, taigi nebus agurkų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)