„Atėjus pavasariui medelynuose chaosas – paskambinus ir paklausus, ar turi vyšnios medelių, sako turi, nuvažiuoji, žmonių – pilna, pamerkti keli medeliai, sako jau viskas, važiuok namo. Neprikasta. Reikia skambint, užsisakyt, nes dabar daug žmonių ir nėra laiko kasti. Tai sakau, skambinau gi, sako ką darysi – neliko. Vadinasi, kelionė už Vilniaus 20-30 km perniek“, – DELFI piktinasi vilnietis, savaitgalį skyręs augalų, galinčių papuošti sodybą, paieškoms.

Vilnietis toliau pasakoja savo nuotykius. Nuvažiavus į kitą medelyną pamatė, kad vyšnios stovi sulig 4 aukštų namu ir kainuoja pusę mėnesio algos ir pardavėjas sako – mažesnių atvažiuok po Velykų - dabar nėra.

„O čia atsimenu pernai, kai norėjau vyšnaičių nusipirkt – po Velykų buvo susprogę, sako, jau vėlu, ką čia sodinsi. Dabar dar anksti, pasirodo, bet po Velykų juk bus 20 laipsnių šilumos ir medžiai žydės, tai klausimas – kada važiuot į medelyną ir ką ten pirkti?

Tas pats su maumedžiais, pernai norėjau pirkt – balandį dar nesusprogę, neaišku, ar gyvi, vėliau atvažiuoji – jau nebėr, o nutaikyt tą esminę savaitę ar kelias dienas, tai iššūkis, nes tuomet žmonių gyvos eilės ir chaosas. Kitas iššūkis – kainos. Pvz. pušų šalyje gyvenančiam žmogui įsigyti spygliuotį yra prabanga. Paprasta kiek paaugusi pušis gali kainuoti virš 50 eurų, už didesnes prašo daugiau kaip 100 eurų. Nuvažiavau į „Senukus“ ir nusipirkau vyšnaitę už 10 eurų“, – pasakoja pilietis.

Po sostinę besiblaškantiems pirkėjams medelynų savininkai neturi paguodos žodžių.

„Pavasaris keistas, nes nebuvo aiškios ribos, kai prasideda šilti orai. Dieną šilta, naktį minusinė temperatūra. Mes jau trečią kartą keičiame dalį laistymo sistemos, kurią sugadina šaltis. Kalbant apie asortimentą, tai taip pat ne viską tiekiame į prekybos aikšteles, nes dalis augalų, kurie buvo atvežti iš šiltnamių, žuvo. Pagrindinė prekyba prasidės po Velykų. Mes irgi pavėlavome pradėti prekybą, asortimento iki galo nesuformavome“, – aiškina Arvydas Rutkauskas, Rokų medelyno „Želdynėlis“ vadovas, ir sako, kad jau tenka laistyti laukus, nes vandens trūksta. Pirmą kartą per 20 m. istoriją toks sausas pavasaris.

Kiek paprasčiau su vaismedžiais – jų yra. Didesni kiekiai dekoratyvinių augalų parduodami tik nuolatiniams klientams želdintojams. Pasak A. Rutkausko, dekoratyvinių augalų kainos panašios kaip pernai. Kai kurių dėl konkurencijos netgi šiek tiek sumažėjo. Tujos, priklausomai nuo dydžio, kainuoja 2–4 eurus, priklauso nuo to, kaip ir kur augintos. Grunte išauginti augalai visur pigesni nei vazonuose, nes prižiūrint pastaruosius reikia įdėti daugiau lėšų ir darbo.

Poros metų kadagys vazonėlyje gali kainuoti porą eurų, tačiau kur kas didesnis ir senesnis gali atsieiti ir 15 eurų.

Pušelės nuo 2 iki 3 eurų jei tai maži litro talpos vazone pasodinti augalai, tačiau gali būti auginta 10 metų pušis už 70 eurų. Be to, yra ir skiepyti augalai, pavyzdžiai, tokia kalninė pušis iki pusės metro augs 12 metų. Jos „sesė“ iki tokio dydžio augs pora metų ir kainuos nuo 7 eurų. Aktinidijos 3-5 litrų vazonėliuose nuo 4,5 euro.

Skroblas iki metro 5 eurai, dviejų metrų aukščio 20–30 eurų.

„Kainą lemia amžius, suformavimas ir technologija. Auginti vazone visada bus 30–50 proc. brangesni, nes juos prižiūrint reikia laistymo sistemų, dažnai persodinti“, – pasakoja medelyno vadovas ir priduria, kad Lietuvoje vietinių augintojų nuolat didėja.

Kiekvienais metais užsiregistruoja 20–25 nauji medelynai, nors dalis iš jų smulkūs. Tiesa, sakyti, kad parduodami augalai lietuviški galima labai sąlyginai. Pagal teisės aktus, jei sodinukas buvo įvežtas ir dvejus metus augintas Lietuvoje, jis jau tapo lietuvišku.

„Mes patys atsisakėme dauginimo ir dauginimo šiltnamius pritaikėme kitai paskirčiai. Jei medelynas daugina milijonus daigelių, kaip olandai, kurie investavo į naujausias technologijas, negalime. Ten hektarą prižiūri vienas žmogus, pas mus jau reikėtų 2–3“, – aiškina A. Rutkauskas ir pripažįsta, kad tai nėra lengvas verslas. Apyvartumas 4–5 metai, per tiek laiko užauga pagrindiniai parduodami medeliai. Be to, tik 60 proc. augalų užauga iki prekinės kondicijos.

Tuo pačiu medelyno savininkas sako, kad didieji prekybos centrai veža augalus iš Nyderlandų ir Lenkijos. Mėgino bendrauti su lietuviais, tačiau mūsiškiai negalėjo patiekti pakankamo kiekio. Visgi patys medelynai tikina, kad tiesioginės konkurencijos nejaučia, nes „Rokų medelynas“ turi 800 augalų rūšių, o „Maxima“ keliasdešimt.

Kalbant apie tai, ar jau galima sodinti medelius – specialistai rekomenduoja tai jau daryti. Kol kas augalai nepradėjo žydėti, o jų šaknys vystosi iki šešių laipsnių temperatūros. Apie tai, kokia temperatūra tinkama sodinimui trumpai pasakoja daktaras Algirdas Amšiejus.

Vaismedžių kainos tradiciškai praktiškai visam sezonui suformuojamos parodoje „Ką pasėsi ...“, kurie šiemet vyko balandžio pradžioje. Joje augalai pardavinėti tokiomis kainomis.

Pasak pardavėjų, lyginant su pernai metais, vidutiniškai populiariausi augalai pabrango nuo pusės iki vieno euro už vienetą. Ne tokių populiaresnių ar retesnių, kurių paklausa nėra didelė, kaina nesikeitė.

Hortenzija 5-7 eur.

Putinas 4,5 eur.

Budlėja 5 eur.

Jazminas 5-6 eur.

Viendienė 2-2,5 eur.

Puskiparisis 6 eur.

Šilkmedis 6 eur.

Kadagys 7-8 eur.

Obelis 6-8 eur.

Agrastai 5-8 eur.

Avietės (2 metų) 2 eur.

Nektarinas 9 eur.

Nykštukinis nektarinas 20 eur.

Koloninės vyšnios 20 eur.

Šilauogė (3 metų) 9 eur.

Sedula 8 eur.

Koloninė slyva 10 eur.

Trešnė 10 eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)