„Mūsų krašte nėra kitokių grybų, tik taip vadinami gegužiukai arba avižėlės. Jei randi vietą, tai per valandą prirenki didelį krepšį“, – pasakoja šiaulietis turgaus prekybininkas Viktoras.

Žmogus miško gėrybes pardavinėja kartu su daržo ir sodo gėrybėmis. Už kilogramą prašo 10 eurų. Tačiau, kaip tikina prekeivis, pagrindinis pirkimas prasidės nuo 10 dienos, kai žmonės gaus atlyginimus ir pašalpas.

Visgi socialinėje erdvėje plinta ir kitokių grybų nuotraukos. Tai bobausiai, briedžiukai ir net baravykai.

Aurelija Plūkė, grybų entuziastė, sako, kad toks ankstyvas miško gėrybių pasirodymas nėra naujas reiškinys. Augalai tarsi tikrina gamtines sąlygas. Jis sako, kad grybai gali dygti ištisus metus. Dabar avižėlių – jas pardavinėja Viktoras, metas.

„Italijoje, Ispanijoje šie grybai buvo vertinami ir iki šiol yra labai brangūs“, – pasakoja A. Plūkė.

Dabar galima rinkti ir geltonpintes, ant medžių augančius grybus. Angliškai jos vadinamos „miškų višta“, nes tekstūra primena vištieną, tačiau rinkti galima tik nuo lapuočių.

Sinoptikai prognozuoja, kad birželis bus palankus grybams augti. Šilumos bus, tačiau karščių, kaip buvome įpratę, nesulauksime. Skirsis nuo paskutinių trejų metų birželius, kurie į metrikas buvo įrašyti kaip karščiausi mėnesiai.

Šiaulių turgavietėje prekiaujanti moteris sako, kad jei šalia lietaus būtų ir šilumos, sudygtų ir voveraitės, tačiau baravykų dar nebus.

Visgi mikologai sako, kad mėgautis grybais reikia atsargiai, nes kartu su valgomais puikiai dygsta ir nuodingi. Jei kilo nors menkiausia abejonė, augalo patartina tiesiog neimti.