Padėtį sunkina tai, kad net mokslininkai neturi aiškaus atsakymo, kaip elgtis.

Profesionalus žurnalistas, dzūkas ir grybautojas Romas Sadauskas, kad turi savo atskirą požiūrį:
„Man šis klausimas, rauti ar pjauti grybą, nėra esminis. Juk didžiąją dalį organizmų, vadinamų grybais, sudaro po visą mišką nuo vieno medžio prie kito išsiraizgiusi grybiena. O tai, ką mes renkame, tėra jos vaisakūniai – išrausime juos ar nupjausime, niekas nuo to nenukentės. Kur kas didesnę žalą gamtai padarome, jei suradę vieną po spygliais pasislėpusią voveraitę, išrausiame visą arą miško paklotės, ardydami kiekvieną kupstą, ar tik po juo dar ko nerasime.“

R. Sadauskas paaiškina ir kaip elgiasi pats: „Rinkdamas baravykus, šilbaravykius, raudonikius ir netgi voveraites, stengiuosi juos pirmiausia gražiai išrauti ir tik tada nupjauti pačią koto apačią, kad kuo mažiau tektų išmesti. Išimtį taikau tik žaliuokėms, kai užsitęsia gausus jų dygimas, o dauguma jau turi kotuose kirminų paliktų skylučių. Tuomet „šienauju“ jas peiliu ir imu tik tas, kurios pasitaiko dar nespėjusios sukirmyti.“

Daug laiko miške praleidžiantis žmogus pataria nepamiršti ir įrangos, nes grybavimo peilis yra ne ką mažiau svarbus už pintinę, vaikščioti miško paklote pritaikytą avalynę ar apsiaustą nuo lietaus.

„Buvo laikas, kai mėgau vaikštinėti po mišką su dideliu virtuvės šefo peiliu, tarsi koks maniakas su mačete, bet greitai įsitikinau, kad ilgam grybavimui labiau tinka maždaug sprindžio ar dar mažesnio ilgio idealiai išgaląstas peilis. Nepatogu grybauti atšipusiu peiliu, nes nelygus grybo koto pjūvis neleis jums įžiūrėti kirminų skylučių. Šį sezoną naudoju keletą grybavimo peilių nuo visiškai mažo „Fiskars“ peiliuko voveraičių kotams iki didesnio turistinio peilio, laukiančio rudmėsių dygimo pradžios“, – patirtimi dalinasi profesionalas.

Gamtininkas Selemonas Paltanavičius konkretesnis.

„Tikslaus atsakymo rauti ar pjauti nėra, tačiau, mano nuomone, pavyzdžiui baravyką geriausia pasukti ir išimti. Nupjovus lieka kovo apatinė dalis, kuri pradeda pūti ir puvinys gali persimesti į grybieną, kur yra miško paklotėje. Net grybo išrovimas mažiau kenksmingas nei nupjovimas ir dalies augalo palikimas pūti. Tačiau mikologai turėtų vieną kartą susitarti ir žmonėms patarti, kaip teisingai elgtis“, – savo požiūrį įvardina S. Paltanavičius.

Gamtininkas stebisi, kodėl žmonės nori surinkti tūkstantį baravykų ar keletą kibirų voveraičių. Dažnai tokio beprotiško rinkimo vienintelis tikslas – pasipuikuoti socialiniuose tinkluose, nes realiai šių grybų nereikia. Nes kam eilinei šeimai tūkstantis baravykų, ką su jais daryti? Nors, jei pasitaiko proga, prirenkama pilna bagažinė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją