Česnakai prigijo

Štai 32 metų Justina ir 37 metų Vygantas Januševičiai iš 7 metus praleistų Airijoje ir Norvegijoje parsivežė startinį kapitalą įveisti 3 hektarų žieminių česnakų plantaciją. Be jokių trąšų auginami česnakai Kilučių kaime vėliau patenka į liofirizatorius – o tai grubiai tariant krosnių atitikmuo, kur jie tampa liofilizuotomis granulėmis, rašoma pranešime.

Jaunieji ūkininkai, nusižiūrėję norvegišką vadybą, patys viskuo rūpinasi nuo A iki Zet, todėl savo produkcijos žaliavos supirkėjams neparduoda, nes prarastų liūto dalį uždarbio.

„Svetur turėjau svajonę grįžti į Kilučius savo ūkį – tai su kaupu išsipildė. Juk čia mūsų namai, gimtinė“, – pasididžiuodamas sako Vygantas Januševičius, vis neatrandantis atsakymo kaip iš prekybos centrų lentynų išguiti kiniškus česnakus.

Jis turi patarimų ir visiems tautiečiams norintiems užsiauginti česnakų – svarbiausia pasirinkti gerus svogūnėlius, juos susodinti į sunkią žemę ir be saiko nekovoti su įvairiais kenkėjais. Jie nėra tokie baisūs kaip atrodo. Svarbiausia, į dirvą sodinti idealiai sveikas skilteles.

Autoservise – eilės

Prie Ginto Žiemelio autoserviso Kratiškių kaime rikiuojasi automobilių eilės. Buvusio kolūkio valgykloje įrengti modernūs pakėlėjai, krapštomi ir varikliai.

Šešerių metų uždarbis Norvegijoje – geras startas autoservisui Kratiškėse. „Jei čia dirbi po 10 valandų per parą, uždirbi panašiai kaip Norvegijoje“., – tvirtina visada besišpysantis Gintas Žiemelis.

Abu vyrai vos ne sutartinai kartojo, kad jų sėkmės istorijų aidas pasiekia ir tolimiausius Norvegijos kampus, kur įsikūrę biržiečiai. Dažnai juos atgalios atgina ir darželinukai ar jau pradinukai vaikai. Pozityvias tendencijas rodo užpildytos gan atokaus Kratiškių kaimo darželinukų grupės.
„Patarčiau atsargiau svajoti – nes jos pildosi“, – abiejų vyrų sėkmės istorijas reziumuoja Vygantas Januševičius

Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos patarėjas dr. Gediminas Rainys teigia, kad norvegiška vadybos patirtis neįkainuojama, ji pakelia paslaugų lygį. Tuo pačiu sprendžiamos ir regionų demografinės problemos , skatinamas atitolusių šalies regionų verslumas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją