„Šis čempionatas yra išskirtinis, nes pirmą kartą jo nugalėtojui taurę teikiame ne Varėnoje, o tikroje grybų sostinėje – Marcinkonyse. Šioje šventėje ypatingą dėmesį skiriame šilų dzūkų grybavimo tradicijai, kuri yra didelė vertybė, įtraukta į Nematerialaus paveldo sąrašą. Ir aš jau girdėjau, kad šventės proga pradėjo dygti baravykai“, – kalbėjo į Marcinkonis atvykęs Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta.

Bežvilgčiodami į gražuolę mero taurę, sukurtą juodosios keramikos meistro Petro Pretkelio, čempionato dalyviai pirmiausia išsidalijo kitus prizus. Jauniausios grybautojos apdovanojimą pelnė 3 metų amžiaus ukrainietė Darija Karpova iš „Bitutės“ komandos. Apdovanota ir vyriausia grybavimo čempionato dalyvė – 82 metų Stasė Česokienė iš „Dzūkijos medienos“ grybautojų komandos. Šmaikščiausia komanda pripažinti svečiai iš Druskininkų kurorto – vandens parko darbuotojų kolektyvas „Aqviukės“. Jos grybauti išėjo pasipuošę baltais frotiniais chalatais ir apsimuturiavę galvas rankšluosčiais.

Patį didžiausią baravyką rado varžybų dalyvis Justinas Levuta taip pat iš „Bitučių“ komandos. Gražuolis grybas svėrė 330 gramų. Asociacija „Nupjauk grybą“ įsteigė specialų apdovanojimą – įvairių skonių meduolinius grybukus trims gražiausiai pasipuošusioms grybautojų komandoms. Jie įtekti komandoms „Gdybai“, „Miško dyvos“ ir „Miško tvarkytojos“.

Vyriausiasis grybavimo varžybų teisėjas Audrius Korsakas įteikė Grybautojų asociacijos įsteigtą piniginį prizą tam grybautojui, kuris pirmasis čempionato metu rado baravyką, telefonu jį nufotografavo ir nuotrauką atsiuntė organizatoriams. Iš viso teisėjai gavo 20 baravykų nuotraukų, bet jų duomenys rodo, kad anksčiausiai savo laimikį 8 val. 25 min. surado grybautojas Pačkauskas iš komandos „Giminės“.

Trečią vietą grybavimo varžybose užėmė grybautojų komanda „Bitutės“, atnešusi sverti 2 kilogramus 750 gramų grybų. Antrą vietą iškovojo komanda „Skruzdėliukas“ iš Matuizų, surinkusi 2 kilogramus 950 gramų grybų. O Lietuvos grybavimo čempione tapo ir Varėnos rajono mero taurę išsivežė namo „Dzūkijos medienos“ grybautojai. Jų laimikis svėrė 4 kilogramus 780 gramų. Butelį prabangaus taivanietiško viskio nugalėtojams įteikė Taivano ambasados atstovai, ne pirmą kartą viešintys Varėnos grybų šventėje ir nepaliaujantys žavėtis šilų dzūkų svetingumu.

Toliau Grybų šventės renginiai tęsiasi Varėnoje, kur visą dieną klegėjo mugė, o po senomis parko pušimis įsikūrę rajono seniūnijų kiemeliai kvietė užsukti paragauti dzūkiškų skanėstų, susipažinti su amatų ir liaudies kūrybos tradicijomis. Šiemet kiemelių šeimininkai visus pasitiko šūkiu „Griekas dzūkų nemylėc!“.

Net ir paprasčiausia dzūkiška voveraičių sriuba kiekviename Varėnos krašto kaime išverda šiek tiek kitokio skonio. Sunku buvo praeiti pro Marcinkonių seniūnijos kiemelį nesuviliotam musmirių kostiumais pasipuošusių bendruomenės narių čirškinamų bulvinių blynų. Išdidūs merkiniškiai siūlė rimtą pažintinę programą, paskaitas apie karališko savo miesto istoriją, o atėjusieji į parką visai dienai, klaidžiodami iš vieno kiemelio į kitą galėjo bent kelių senovinių amatų pramokti ir dar „kurcinio ašarų“ paragauti.

Pagrindinėje šventės renginių scenoje dzūkiškų dainų kūrėją ir atlikėją Roką Kašėtą su grupe keitė Giedrius Leškevičius, jį – grupė „Pelenai“. Jau visai vėlai vakare į sceną išeis Džordana Butkutė, o po jos publiką dar kaitins elektroninės popmuzikos duetas „Beissoul & Einius“.

Pirmą kartą Varėnos grybų šventės organizatoriams pavyko susitarti su Lietuvos geležinkeliais, kad svečius iš Vilniaus vežęs traukinys juos ir parvežtų atgal į sostinę vėlai vakare, po visų šventės renginių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją