Lazdininkiečių pora moliūgus augina ne vieną dešimtmetį: iš pradžių, kai dar laikė karvę, kiaulių, vištų, tai buvęs geras pašaras, o kai gyvulių atsisakė, šią daržovę sodina daugiau iš įpratimo.

„Kasmet pagalvoju: gal jau užteks? Bet ateina pavasaris, ir vis tiek ranka kyla į vazonėlius sėklų, kurių dėl visa ko būnu pasilikusi iš ankstesnio derliaus, be to, kartu su laikraščiu naujų gaunu iš „Pajūrio naujienų“, įberti. Paskui seku, kad tos sėklos sudygtų, kad gražius daigus, kuriuos sodinsiu į žemę, išleistų“, – atviravo Juozo žmona.

Nėra taip, kad šios vertingos, daug mineralų turinčios daržovės ir patys nevalgytų: iš burokine tarka sutarkuoto moliūgo gabalo išsikepa blynų, kubeliais supjaustytą naudoja košėms ir sriuboms. Tokių ruošinių į šaldiklį pasideda ir žiemai. Taigi nuo derliaus iki derliaus vitaminai – visada po ranka.

Auginti moliūgus juodu skatina dar ir Kretingoje, Rotušės aikštėje, „Pajūrio naujienų“ organizuojama Moliūgo šventė. „Dalyvaujam nuo pat pirmosios. Smagu pabūti linksmame šurmulyje, sutikti pažįstamų. Be to, atvykę tuo pačiu dar ir laikraštį pigiau visiems metams užsisakom“, – atviravo lazdininkiečiai.

Pernai už didelį įspūdingos baltos spalvos moliūgą B. ir J. Stonkai buvo apdovanoti „Pajūrio naujienų“ prizu – galimybe pasimėgauti procedūromis dienos SPA centre Kretingoje.

„Bet šio prizo nusprendėm sau nepasilikti, juo pradžiuginom dukrą ir anūkę“, – sakė B. Stonkuvienė.