„Gervuogių šiuo metu auginame keturias veisles“, – sako Daiva. Jie valdo 2,5 ha, o vien uogynai 1 ha.

Dirba tik dviese su vyru, tačiau kai uogos noksta tenka samdyti 10-12 žmonių.

„Mažmeniniai pirkėjai yra, jiems neatsakome, tačiau orientuojamės į didmeną. Avietė ir gervuogė tokios uogos, kurias nuskynęs turi parduoti per parą“, – sako Giedrius.

Šeimininkai atvirauja, kad ūkininkauti pradėjo atsitiktinai. Paveldėjo žemę ir reikėjo su ja kažką daryti. Prisižiūrėjo laidų, kaip kurti verslą kaime lengva bei paprastai ir kibo į darbus. Kibo į darbus greitai ir padarė daug klaidų, kurios kainavo.

Pirmas avietes sodino su kastuvus, sukvietę visus galimus draugus. Tik vėliau paaiškėjo, kad skubėti nereikia, nes net daigus pirko ne tuos, kurie tinka šiam kraštui.

Tas pats nutiko ir su gervuogėmis. Jos penkerius metus merdėjo. Tiesiog nebuvo aptvertas sklypas – ūglius nugraužė žvėrys. Kitais metais aprišo ne visus medelius ir jie nušalo. Šiemet buvo pirmi metai, kai skynė šiokį tokį derlių.

„Pradžia buvo 2015 metais ir supratome, kad reikia savo technikos, nes kaimynų nepasikviesi tada, kada nori ir domėjomės europinėmis paramomis. Laimėjome vieną projektą, pirkome traktoriuką“, – sako Daiva.

Dauguma darbų ūkyje atliekami rankomis, purškiama palyginti nedaug.

„Kai parduodi uogą ir žmogus pasidžiaugia, kad jos gražios ir skanios atperka vargą, atrodo, kad net pinigai ne taip svarbu“, – pasakoja Daiva.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)