Nuteistosios jau ne pirmus metus pačios užsiaugina daržovių, uogų, kuriomis maitinami ir už grotų kartu su mamomis augantys vaikai. Kai kurioms žemės ūkio darbų teko mokytis iš pagrindų, bet jau kurpia planus kaip tęs veiklą, išėjusios į laisvę.

Panevėžio kalėjime, „Žaliojoje oazėje“, nuteistosios randa vidinę ramybę, tarpusavyje dalinasi savo sukauptomis žiniomis, kaip tinkamai auginti skirtingus augalus.

Pasak bausmę Panevėžio kalėjime atliekančios Daivos, daržininkystės dėka, ji užsimiršta, jog yra nelaisvėje.

„Bausmę atlieku jau metus. O kalėjime esantis daržas – stebuklinga vieta, nes sodindama, augindama daržoves galiu pajusti vidinę ramybę. Su moterimis eksperimentuojame, mokomės atsakingumo, kantrybės, o aktyviai augindamos įvairius augalus – ugdome gebėjimą rūpintis jais, puošti savo aplinką. Net neįsivaizduoju, ką reiktų veikti, jei nebūtų šios vietos“, – teigė Daiva.

Kiekvienas aukštas turi po savo lysvę

„Žaliojoje oazėje“ yra sukurtos atskiros lysvės sodinimui. Kiekviena lysvė yra skirta kiekvienam Panevėžio kalėjimo aukštui. O kalėjimo pastatas yra trijų aukštų. Kiekviena lysvė turi atsakingą asmenį, kuris prižiūri, tvarko augalus, daržoves.

Anot nuteistosios Dalios, viską, kas yra užauginama „Žaliojoje oazėje“, išsidalinama tarpusavyje.

„Jau pasodinome ridikėlius, agurkus, pomidorus, špinatus. Stengiamės auginti ir vaistažoles, ir augalus, kuriais galėtume dalintis prie bendro arbatos puodelio. Džiugu, kai tokia veikla mus suvienija į vieną bendrą kumštį“, – kalbėjo Dalia.