Paraiškos buvo priimamos šių metų gegužės ir birželio mėnesiais, nedelsiant vertinamos, o dabar pirmieji avansai pradeda pasiekti verslą pradedančiųjų kaimo gyventojų sąskaitas.

Patrauklias nišas užpildo startuoliai

Darbo vietų kūrimas ir ekonominė plėtra – kaimo gyvybingumo pagrindas. Be žemės ūkio gamybos kaimiškose vietose ne mažiau svarbu plėtoti ir alternatyvius verslus. Čia patrauklias nišas užpildo kaimo verslo startuoliai.

Nuo aplinkos priežiūros ir skalbimo paslaugų iki 3D skenavimo – tokios įvairios verslo, kuriam startą davė KPP 2014–2020 m. veiklos srities „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“ lėšos, paslaugos įsitvirtina kaimiškose vietovėse.

Žinoma, kad Lietuvoje, ypač kaimiškuose regionuose, labai svarbu skatinti socialinę įtrauktį, mažinti socialinę atskirtį. Tai pasiekiama per ekonominę plėtrą, tad parama mažųjų įmonių ir darbo vietų kūrimui – neabejotinai reikalinga.

Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) skelbia, kad jau daugiau kaip 300 pareiškėjų, kurie paraiškas teikė šių metų gegužės ir birželio mėnesiais, yra patvirtinti paramos gavėjais, tad pirmiesiems įvertintiems kaimo verslo startuolių projektams išmokoma pirmoji paramos dalis – 80 proc. projektui įgyvendinti skirtos išmokos sumos. Numatyta, kad pirmoji paramos dalis turi būti išmokama per 10 darbo dienų nuo sprendimo skirti paramą (paramos sutartis nesudaroma).

Apie sprendimą skirti paramą paramos gavėjai informuojami asmeniškai paraiškoje nurodytais būdais. Taip pat pareiškėjai ir paramos gavėjai gali pasitikrinti savo paraiškos būseną, ar skirta parama, prisijungus prie NMA Informacinio portalo.

ŽŪM 2-ojo Europos Sąjungos paramos skyriaus patarėja Inga Budzevičiūtė pabrėžė, jog pradedantiesiems verslininkams svarbu tai, kad parama mokama kaip 100 proc. išmoka. Ji paramos gavėjus pasiekia dviem dalimis – 80 proc. visos skirtos išmokos sumos mokama po sprendimo skirti paramą priėmimo ir likusi 20 proc. išmokos sumos dalis mokama tinkamai įgyvendinus verslo planą ir pateikus NMA mokėjimo prašymą.

Patalynės dezinfekcija

Verslo idėją pasufleravo vaikai

Lazdijų rajone, Veisiejų seniūnijoje, žaismingu pavadinimu UAB „Tuk tuk“ įsteigusi Nijolė Pileckienė tapo verslo startuole. Moteris atviravo, kad pradėti verslą nėra jau tokia lengva užduotis.

„Kurti įmonę pastūmėjo vaikai, teko pabandyti“, – šypsojosi verslininkė. Tačiau verslo idėją pasufleravę vaikai patys versle nedalyvauja. „Bent jau kol kas“, – patikslino bendrovės vadovė.

Nurodoma jaunos įmonės veikla – vandentiekio, šildymo ir oro kondicionavimo sistemų įrengimas, įskaitant išplėtimą ir rekonstravimą, techninę priežiūrą ir remontą. Pasak N.Pileckienės, kol kas teikiama daugiausia santechnikos įrangos montavimo ir remonto paslaugų.

„Tokių paslaugų žmonėms reikia. Daugiausia dirbame individualiuose namuose, bet pasitaiko ir įmonių užsakymų“, – sakė verslininkė.

Kaip 100 proc. išmoka pagal KPP 2014–2020 m. veiklos sritį „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“ mokama parama – gera ir padrąsinanti paspirtis pradedantiems verslininkams. Tačiau bendrovės „Tuk tuk“ vadovė pastebėjo, kad ir taip remiamo verslo negali pradėti tuščiomis kišenėmis.

„Aišku, kad be paramos sunku pradėti verslą. Paramos lėšomis išsigijome autobusiuką ir darbui reikalingų įrankių“, – pasakojo moteris.

Sukūrė tris darbo vietas

Paramą verslo pradžiai gavusi N. Pileckienė susikūrė darbo vietą ne tik sau, bet ir dar dvi vietas specialistams. „Neapsiribojame tik Lazdijų kraštu, jeigu bus užsakymų gretimuose rajonuose, važiuosime ir ten“, – sakė ji.

Verslininkė prisipažino, kad entuziazmą kiek nuslopino COVID-19 protrūkis, kai pavasarį buvo sustoję darbai. Dabar veikla atsigauna. „Galima būtų sakyti, kad netinkamu laiku pradėjome verslą, pamaišė koronavirusas. Jeigu ne šios aplinkybės, galbūt mūsų paslaugos būtų labiau įsisukusios. Veiklą pradėjome pernai lapkritį, gruodį, nebuvo laiko labiau įsibėgėti, bet dabar vėl įsivažiuojame“, – kalbėjo verslininkė.

Bendrovės vadovė teigė, kad gavus paramą pagal KPP 2014–2020 m. veiklos sritį „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“, įsipareigojo 3 metus išlaikyti darbo vietas ir dirbti pelningai.

„Žinoma, kad turint verslą, reikia nuolat suktis. Juk reikia žmonėms mokėti atlyginimus, mokesčius“, – teigė verslo startuolė.

Registracija, buveinė ir veikla – kaimo vietovėje

Prašyti paramos pagal 2014–2020 m. KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“ galėjo fiziniai bei naujai įsteigti privatūs juridiniai asmenys.

Fiziniai asmenys privalo būti nevykdę jokios ne žemės ūkio ekonominės veiklos nuo 2018 m. gegužės 18 d. iki 2019 m. gegužės 18 d. arba per nurodytą laikotarpį vykdę ją mažiau kaip 30 kalendorinių dienų, neatsižvelgiant į tai, ar buvo gauta pajamų, ar ne. O privatiems juridiniams asmenis keliamas reikalavimas, kad jie turi būti registruoti ne anksčiau kaip 12 mėn. iki paraiškos pateikimo dienos.

Dar vienas reikalavimas – tiek fiziniai, tiek privatūs juridiniai asmenys turi atitikti labai mažos įmonės reikalavimus ir būti savarankiški (išskyrus ūkininkus).

ŽŪM 2-ojo Europos Sąjungos paramos skyriaus patarėja I. Budzevičiūtė atkreipė dėmesį, kad paraišką teikiančio fizinio asmens nuolatinė gyvenamoji vieta turi būti deklaruota kaimo vietovėje, taip pat čia turi būti registruota ir juridinio asmens buveinė.

Taip pat ŽŪM atstovė pridūrė, kad projekto įgyvendinimo vieta privalo būti kaimo vietovėje, kur turi būti registruotas ir nekilnojamasis turtas, į kurį investuojama, kai paramos lėšomis finansuojama statyba. Be to, kaimo vietovėje turi būti registruotas nekilnojamasis turtas, kur saugomas už paramos lėšas įgytas turtas vykdant tiek mobiliąją, tiek nemobiliąją veiklas. Gamybinė ekonominė veikla taip pat turi būti vykdoma ir iš paramos lėšų įgytas turtas privalo būti saugomas nekilnojamajame turte, kurio registracijos vieta yra kaimo vietovė.

Atsižvelgia į sukuriamų darbo vietų skaičių

Gaunamos išmokos dydis priklauso nuo sukuriamų darbo vietų skaičiaus: jei sukuriama ne mažiau kaip viena darbo vieta, didžiausias išmokos dydis vienam paramos gavėjui gali siekti 18 800 Eur; kai sukuriama ne mažiau dviejų darbo vietų – iki 37 600 Eur.

„Parama skiriama ir išmoka mokama, jeigu verslo plane suplanuotos išlaidos yra būtinos verslo planui įgyvendinti ir ekonominei veiklai vykdyti, tiesiogiai susijusios su remiama ekonomine veikla ir yra ne mažesnės negu prašoma paramos suma. Paramos gavėjas įsipareigoja neparduoti ir kitaip neperleisti kitam asmeniui už paramos lėšas įgyto turto iki projekto kontrolės laikotarpio pabaigos“, – aiškino I. Budzevičiūtė.

ŽŪM 2-ojo Europos Sąjungos paramos skyriaus patarėja taip pat pabrėžė, kad pradėti įgyvendinti verslo planą reikia ne vėliau kaip per 9 mėnesius nuo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos. O verslo planą būtina įgyvendinti tinkamai, t.y. įsigyti numatytas investicijas, sukurti darbo vietą, vykdyti pelningą ekonominę veiklą ir kt.

Paramos gavėjams svarbu žinoti, kad numatytas verslo planas privalo būti tinkamai įgyvendintas, kitaip likusi išmokos dalis nebus mokama, o jeigu išmokos dalis jau išmokėta, ji bus susigrąžinta.

NMA primena, kad šiemet pagal minėtą priemonę numatyta 25 mln. Eur bei papildomai Žemės ūkio ministerijos skirta 20,1 mln. Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)