Pagrindiniai priežiūros etapai

Pavasariniai rožių priežiūros darbai ne tokie jau ir paprasti. Egzistuoja keli etapai, kuriuos įgyvendinus galima laukti gražių, kenkėjų nenualintų gėlių.

Kova su ligomis ir kenkėjais – pagrindinis pavasarinės rožių priežiūros darbas. Nevertėtų jo vengti.

Žinoma, rūpintis šiais augalais reikia ištisus metus. Tačiau pasibaigus žiemai reikia:
protingai palaistyti;

Teisingai patręšti;

Suformuoti krūmų vainiką ir apgenėti;

Pasirūpinti apsauga nuo ligų ir kenkėjų.

Darbų grafikas pagal mėnesius

Būtent kovo mėnesį reikia pradėti rūpintis rožėmis. Šiuo laiku nuo rožių krūmų nuimamas žieminis apdengimas, statomos specialios atramos, parišama ir, žinoma, augalas apkaupiamas.
Balandžio mėnesį būtina profilaktiškai nupurkšti nuo kenkėjų ir ligų. Priešingu atveju augalas gali susirgti. Reikia atkreipti dėmesį, kad būtina nupurkšti ir aplink krūmą esantį dirvožemį. Šiuo laikotarpiu galima užsiimti ir augalų dauginimu. Balandžio mėnesį pasodintos naujos rožės geriau prigyja.

Gegužę būtina dar kartą profilaktiškai išpurkšti. Šiuo metu rožės tręšiamos, krūmai genėjami.

Rožėmis būtina pradėti rūpintis vos nutirpus sniegui, kai oras tampa kiek sausesnis ir šiltesnis. Pirmieji rožių priežiūros darbai turi būti baigti dar iki jų vegetacinio periodo.

Kaip dengiamos rožės

Mūsų klimato zonoje rožių krūmus prieš žiemą geriau uždengti. Priešingu atveju šie glebūs augalai žus nuo šalčio. Paprastai rožės dengiamos lapkritį, kai oro temperatūra nepakyla aukščiau minus 5 laipsnių.

Jeigu šį momentą praleisite, rožės gali žūti. Žemesnė temperatūra joms negailestinga. Vis dėlto, kol orai šilti, rožių dengti irgi negalima. Rožės gali sušusti ir žūti.

Pašalinus sausus lapus ir nuvytusius žiedynus, augalai uždengiami. Paprastai tam naudojamas maišinis audinys arba spunbondas. Tada gaminama konstrukcija iš vielinio tinklo arba plastiko. Jos sienelės turi būti apie 25 centimetrus nuo krūmo. Konstrukcija užpildoma nukritusiais lapais arba šiaudais. Iš išorės geriau apsukti ruberoidu. Taip pat galima naudoti polietileno plėvelę. Konstrukcija turėtų būti apie 10 centimetrų aukštesnė už augalą.

Kaip nuimti uždengimą

Kai ateis pavasaris, rožes reikia palaipsniui nudengti. Nutirpus sniegui konstrukcijos galus praverkite. Rožės turi gerai prasivėdinti. Priešingu atveju augalas pradės šusti, o paskui pūti. Nakčiai pradžioje rožes derėtų uždengti.

Jeigu temperatūra labai žema, rožes reikėtų uždengti ir dieną. Temperatūrai kylant derėtų palaipsniui nuimti ruberoido sluoksnį.

Šiaudų ir nukritusių lapų iškart išimti nereikia, nes naktį oro temperatūra labai žema. Dieną augalo šakelės gali apdegti saulėje. Atidengti krūmus geriausia ūkanotą ir nevėjuotą dieną. Jeigu tokios galimybės nėra, reikėtų suformuoti pavėsį.

Jeigu augalai buvo apdengti agroplėvele, pavasarį šios medžiagos galima nenuimti, nes ji nekaupia kondensato ir suteikia galimybę rožėms kvėpuoti. Kad dirvožemis aplink krūmus greičiau sušiltų, rožes reikia apkaupti ir nuo jų nugrėbti durpių sluoksnį. Tačiau neskubėkite visiškai nudengti rožės šakninio kaklelio.

Kova su kenkėjais ir ligomis

Rožės – jautrūs augalai, kurias dažnai puola įvairios ligos bei atakuoja vabzdžiai. Dažniausiai jos kenčia nuo vabalų, amarų, erkių, vikšrų ir taip toliau.

Pradėjus skleistis pirmiesiems pumpurams, būtina išpurkšti rožes insekticido ir fungicido mišiniu. Tai apsaugos rožes nuo juodųjų dėmių, amarų ir miltligės. Nuo kenkėjų ir ligų rožės purškiamos vakare, sausu ir nevėjuotu oru.

Purkšti rožes reikia kas dvi savaites, pradedant nuo to momento, kai augalas ima aktyviai augti. Daugelis specialistų tvirtina, kad gali pakakti vos dviejų purškimų nuo kenkėjų ir ligų: vienas pavasarį, o antras – vasarą, pasibaigus pirmam žydėjimui.

Jeigu jūs savo sklype auginate erškėtrožes, kurios duoda vaisius, negalima purkšti sintetiniais pesticidais ir insekticidais. Tokiu atveju geriau naudoti natūralius preparatus, pageidautina augalinės kilmės fungicidus.

Rožių priežiūra po žiemos – tai daug darbo reikalaujantis procesas, kurie reikalauja kantrybės ir tam tikrų įgūdžių. Nepaisant visų sunkumų, daug sodininkų nori savo sklype auginti rožes. Juk tokie augalai – tikra puošmena, skleidžianti malonų ir švelnų aromatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)