„Ministerija, jos institucijos, policijos departamentas ir sienos apsaugos tarnyba aktyvuoja papildomus pajėgumus užtikrinti viešąją tvarką pasienio teritorijoje. Taip pat pastoviai kontaktuojame su Lenkijos vidaus reikalų ministerija, gauname tam tikrą informaciją (...) Tuo pat metu į pasienį vyksta policijos generalinis komisaras, sienos apsaugos tarnybos vadovas, vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas. Realiai vertinsime situaciją“, – penktadienį LRT radijui teigė A. Abramavičius.

„Situacija stebima, planuojamas bendras Lietuvos ir Lenkijos patrulis skirtas įvertinti situaciją ir eilių dydžius ir operatyviai reaguoti. Taigi visos pastangos dedamos, kad situacija neišeitų iš kontrolės“, – pabrėžė jis.

Visgi viceministras skatina Lietuvos piliečius susilaikyti nuo nereikalingų kelionių, nes kelias gali užsiblokuoti

Taip pat A. Abramavičius informavo, kad sunkiojo transporto, kuris gali gabenti grūdus, patikrinimą vykdys ne patys ūkininkai, o Lenkijos tarnybos.

„Pagal pirminį vertinimą, sunkusis transportas iki 18 tonų neturėtų būti stabdomas. Didesnio krovininio transporto patikros vyks. Ir Lenkijos pusė patvirtina, kad valstybinės tarnybos darys tikrinimus, o ne patys ūkininkai“, – aiškino jis.

Tuo metu Lenkijos pasienyje situaciją stebintis LRT žurnalistas Daumantas Butkus paminėjo, kad tikrinimus vykdys Lenkijos kelių policijos, kelių transporto inspekcijos ir mokesčių inspekcijos pareigūnai, ūkininkams bus leidžiama tik stebėti patikras. Taip pat, anot jo, Lenkijos tarnyboms vykdant tikrinimus, lengvasis transportas bus nukreiptas atskira juosta.

Anot LRT, Budzisko kelių per dieną pravažiuoja daugiau nei 6 tūkst. sunkvežimių.

Grūdų auginotojų asociacijos pirmininkas: didžiausia tikimybė, kad Lenkijos pareigūnai užfiksuos rusiškus grūdus

Tuo metu grūdų augintojų asociacijos pirmininkas Aušrys Macijauskas teigia, kad tikrindami sunkvežimius Lenkijos tarnybų pareigūnai greičiausiai ras rusiškų, o ne ukrainietiškų grūdų, kurie iš Lietuvos yra vežami į kitas Europos Sąjungos (ES) valstybes. Taip pat, anot jo, patys Lenkijos ūkininkai taip pat supranta, kad būtent rusiški, o ne ukrainietiški grūdai yra tikroji problema.

„Mes sakome, kad tikrai yra atvejų, kai buvo suklastoti dokumentai bandant pakeisti grūdų kilmę. Bet noriu atkreipti dėmesį, kad būtent rusiški, o ne ukrainietiški grūdai yra problema Lietuvoje. Ir didžiausia tikimybė, kad Lenkijos pareigūnai ant pasienio užfiksuos ne ukrainietiškus, bet rusiškus grūdus, toliau važiuojančius per Lietuvą į Lenkiją ir toliau Vakarų Europą“, – LRT radijui aiškino A. Macijauskas.

„Kažkodėl bandomas dėti akcentas ant ukrainietiškų grūdų, bet dar vakar Lenkijos ūkininkai išplatino žinią, kad tikrins ir dėl rusiškų grūdų. Galų gale ir jie suprato, kad ne ukrainietiški grūdai yra bėda“, – teigė jis.

Grūdų augintojų asociacijos pirmininkas mano, kad vykdant patikras suradus grūdų, kurie vežami su falsifikuotais dokumentais, tai turėtų būti paskata tiek Lietuvos, tiek ES vyriausybėms imtis griežtesnės grūdų kontrolės ir sankcijų prieš rusišką žemės ūkio produkciją.

„Jeigu bus rasta rusiškų ar ukrainietiškų, kurie važiuoja su falsifikuotais dokumentais, tai bus papildomas argumentas vyriausybėms, kad grūdų kontrolė reikia stiprinti. Ir aišku tai bus argumentas derinantis su Europos Sąjunga, kad būtų įvestos sankcijos rusiškiems grūdams. Galbūt galų gale bus suprasta, kad taip negali būti, jog a agresorė šalis veža savo produkciją į ES ir kaltina dėl to Ukrainą“, – komentavo jis.

„Oficiali statistika skelbia, kad tas rusiškų grūdų importas gali siekti 12 ar net 15 mln. tonų grūdų į Europos Sąjungą per 2023 m. Todėl raginame Vyriausybę uždrausti bet kokį judėjimą“, – pridūrė jis.

Lenkijos ūkininkai nuo penktadienio pradeda blokuoti kelią tarp Kalvarijos ir Lenkijos Suvalkų apskrities Budzisko kaimo. Maždaug savaitę turinčios trukti akcijos metu norima tikrinti transportuojamų ukrainietiškų grūdų kiekius.

Praėjusią savaitę Lenkijos ūkininkai blokavo kelius į Ukrainą, taip pat – pagrindinį šalies greitkelį į Vokietiją. Protestuojama dėl, lenkų žemdirbių vertinimu, nesąžiningos konkurencijos, nes ukrainiečių grūdai yra pigesni ir mažina produkcijos kainas visoje Europoje.

Baiminamasi, kad įtampa tarp Lenkijos ir Ukrainos gali būti išnaudota Rusijos provokatorių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją