Pranešimas apie galimą ligos įtarimą gautas iš nedidelio ūkio Marijampolės sav., Valavičių k., aplink kurį jau antras mėnuo randamos AKM užkrėstos šernų gaišenos. Ūkyje buvo laikomos 2 kiaulės savo reikmėms, tad vienai iš jų nugaišus, o kitai pradėjus sirgti, informacija perduota VMVT Marijampolės departamentui. Veterinarijos gydytojams – inspektoriams nuvykus į ūkį, nedelsiant buvo atrinkti abiejų kiaulių mėginiai ir pristatyti tyrimams į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą (NMVRVI). Šiandien NMVRVI patvirtino šios ligos faktą abiem gyvūnams. Likusi ūkyje kiaulė nugaišinta, atsakingi asmenys atliks pirminį ūkio valymą ir dezinfekavimą, rašoma pranešime.

„AKM sparčiai plinta gamtoje ir deja, jau pasiekė kiaulių laikymo vietas. Pirmiausiai AKM virusas pateko į kiaulių laikymo vietą būtent ten, kur jis šiuo metu yra aktyviausias šernuose – Marijampolės savivaldybėje. Tai rimtas signalas. Virusas toliau grėsmingai plinta šernų tarpe, todėl visi kiaulių laikytojai turėtų rimtai peržiūrėti savo taikomas biologinio saugumo priemones, nes bet kuriuo metu AKM virusas gali patekti ir į didesnius kiaulių ūkius, o tai tūkstantiniai nuostoliai ir savininkams ir valstybei, kuomet užsidarys prekybos keliai į ribojimų zonas patekusiems komerciniams ūkiams. Šis atvejis dar kartą parodo, kokia pavojinga ir agresyvi yra AKM liga ir kaip lengvai iš užkrėstos aplinkos ji gali patekti į kiaulių ūkius. Kreipiamės į visus kiaulių augintojus bei medžiotojus, ragindami visuomet labai atsakingai laikytis visų biosaugos reikalavimų tiek medžioklės metu, tiek kiaulių ūkiuose.

Keliaujantiems į gamtą ir aptikusiems šerno gaišeną - praneškite telefonu 1879 VMVT specialistams, kad būtų galima identifikuoti AKM židinius. Jei tik kam nors kyla klausimų ar neaiškumų, kuo skubiau kreipkitės į VMVT specialistus dėl konsultacijos. Patys saugokime savo turtą – laikomas kiaules, nes tik nuo savininko atsakingumo priklauso, ar liga pateks į ūkį, ar šiuo laikotarpiu pavyks jos išvengti Būkime atsakingi - neleiskime šiam mirtinam virusui plisti“, - pranešė šiuo metu VMVT vadovaujanti Audronė Mikalauskienė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją