Vasario 12, 14 ir 15 dienomis posėdžiausiantis Seimas ketina priimti ūkininkams svarbias Akcizų įstatymo pataisas, išspręsti Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio teisinės neliečiamybės panaikinimo klausimą.

„Pagrindinis projektas ir neeilinės sesijos sušaukimo pretekstas yra susijęs su Akcizų įstatymo pataisomis, kurios liečia suskystintųjų naftos, dujų akcizą ir vadinamąjį žemdirbių žaliąjį kurą. Taip pat yra kitas Akcizų įstatymo projektas, kurio skubiai priimti nėra tikslo, nes jis įsigalioja tik 2025 m. liepos 1 d., yra keletas kitų Vyriausybės projektų. Taip pat yra sudaroma galimybė generalinei prokurorei padaryti pranešimą dėl sutikimo Seimo narį patraukti baudžiamojon atsakomybėn”, – apie sesijos darbų programą kalbėjo ją pristatęs Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma.

Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis, pritardamas pateiktai darbotvarkei, pasidžiaugė tuo, kad yra įtraukti žemdirbiams rūpimi klausimai.

Tuo metu Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Seimo narė Agnė Širinskienė, peržiūrėjusi parlamento istoriją, pastebėjo, kad ši sesija pagal savo darbotvarkes yra pati trumpiausia.

„Sesija buvo sušaukta kaip sesija neva ūkininkų reikalavimams tenkinti. Tai dabar ūkininkų reikalavimų tenkinimas, akcizų įstatymai sudaro galbūt dešimtadalį visos sesijos darbotvarkės. (…) Ar jūs nemanote, kad vis dėlto labai aplaidžiai pasiruošėte sesijai? Ir, antra vertus, opozicijos tikrai buvo galima paprašyti projektų, mielai būtume pasiūlę”, – sakė ji.

Pasak Seimo nario, demokrato Kęstučio Mažeikos, su traktoriais į Vilnių atvykę ūkininkai kėlė aiškius reikalavimus. Tačiau neeilinėje sesijoje, anot jo, iš „tų dešimties klausimų tik pusantro klausimo yra susijusių su ūkininkų problemomis”.

Pasak J. Razmos, ši sesija iš tikrųjų daugiau sušaukta Vyriausybės iniciatyva ir didžiąją dalį sudaro būtent Vyriausybės teikiami projektai.

„Aš čia nieko negaliu įtakoti, tiesiog tokia yra iniciatorių valia”, – opozicijos kritiką atrėmė J. Razma.

Seimo opozicijos atstovai reikalavo tirti ir Nacionalinio stadiono statybų aplinkybes, ESO permokėtus 160 mln. eurų.

„Valdančiųjų suformuota darbotvarkė yra neišbaigta, neatspindi visuomenės lūkesčių ir neapima mano siūlymo dėl būtinų atlikti valstybėje tyrimų tiek dėl 160 mln. eurų neteisėto panaudojimo ir nukėlimo 15 metų laikotarpiui, tiek dėl Nacionalinio stadiono statybos Vilniuje. (…) Aš manau, kad šitie tyrimai privalo būti atlikti, privalo būti šaukiamas papildomas posėdis, jeigu neina tai padaryti teisiškai, kaip visi suprantame, šiuose sušauktos neeilinės sesijos posėdžiuose”, – sakė Mišrios Seimo narių grupės narys Mindaugas Puidokas.

Pirmadienį už neeilinės sesijos darbų programą balsavo 76 Seimo nariai, 6 buvo prieš, susilaikė 27 tautos atstovai.

Neeilinė sesija gali būti šaukiama ne mažiau kaip trečdalio parlamentarų siūlymu. Joje svarstomi tik jos iniciatorių pateikti klausimai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją