„Taip ir liko klausimas, kuris visiškai neaiškus, tai pieno sektoriaus problemos. Tai vėlgi, nieko apčiuopiamo šiam momentui neturime. Siūloma tik tobulinti Seime turimą pieno įstatymą“, – paklaustas, ar pasiekimai pakankami, jog protestas būtų nutrauktas, teigė I. Hofmanas.

„Dabar tikrai neatsakysiu (ar planuojami protestai – ELTA ). Kaip buvo paviešinta, kad esame pasiruošę, turime aiškų planą. Ir jeigu bendruomenė nuspręs, kad reikia tuo pasinaudoti, tą ir padarysime.

Tai priklausys nuo problemų sprendimo. Jeigu jis mus tenkins, žemdirbių bendruomenę tenkins, tai nedarysime protesto“, – aiškino jis.

Visgi ŽŪT pirmininkas paminėjo, kad į kitas ūkininkų problemas, kurias buvo reikalaujama spręsti sausio pabaigoje vykusiame proteste buvo atsižvelgta ir jos yra išspręstos arba bent jau sprendžiamos.

„Kiti dalykai išspausti dėl akcizų, dėl žaliojo dyzelino. O saugojamos teritorijos ir daugiametės pievos pasistūmėjusios procese. Ir yra neišspręstų vietų, bet lygtais judama link pabaigos“, – sakė jis.

Pieno gamintojų asociacijos prezidentas: reikės išvažiuoti su traktoriais

Tuo metu Lietuvos pieno gamintojų asociacijos (LPGA) prezidentas Jonas Vilionis tvirtino, kad ministras Kęstutis Navickas nesupranta ūkininkų iškeltų problemų, todėl jie vėl imsis aktyvių protestų. Pasak jo, šiuo metu tokiems veiksmams ruošiasi ir Lenkijos, bei kitų Europos Sąjungos (ES) šalių žemdirbiai.

„Jokio sprendimo dėl pieno klausimų nebuvo priimta. Kaip girdėjote, ministras (Kęstutis Navickas – ELTA) nieko nežino ir nesupranta“, – teigė J. Vilionis.

„Ministras rūpinasi tik pelkėmis ir paukštukais. Ir tikriausiai teks išvažiuoti su traktoriais vėl. Va ir lenkai kažką galvoja, šnekamės su kitais, bus visoje Europoje“, – tvirtino jis.

LPGA prezidentas taip pat sukritikavo ministro siūlymą ūkininkams kooperuotis. Anot jo, net daugelis kooperatyvų atstovų yra arti bankroto ir negali išsiderėti geresnių pieno supirkimo kainų.

„Jis šneka apie kooperaciją. Bet šiandien atsivedžiau bankrutuojančių kooperatyvų atstovus. Ir šiandien pieno gamintojams kainos krenta žemyn. Tai kuris imtų gamintų pieną už 16-20 centų? Nei vienas“, – tvirtino jis.

Navickas: reikia spręsti problemą, kai pienininkai apie kainų pokyčius sužino post factum

Tuo metu žemės ūkio ministras K. Navickas dar kartą pažymėjo, kad vienas iš pienininkų problemų sprendimo būdų būtų kooperavimasis. Kitas pieno sektoriaus problemas, tokias kaip pavėluotas informavimas apie kainų pokyčius, anot jo, išspręs šiuo metu svarstomas Pieno įstatymas.

„Vienas siūlymas yra, kooperacija, teisingesnės kainas garantavimas. Tas buvo ūkininkų ir šiandieną priekaištas, kad jie sužino apie kainos pokyčius ne iš anksto, bet gauna informaciją post factum. Tai šiuos dalykus reikia spręsti“, – po susitikimo teigė K. Navickas.

„Tos pačios problemos kur yra išvardintos, dėl teisingos kainos, teisingo apmokėjimo, teisingo informavimo ūkininkams apie tas supirkimo kainas, tai tas yra Pieno įstatyme ir jis svarstomas“, – aiškino jis.

Taip pat ministras nemano, kad dėl pienininkų netenkinančių kainų yra kaltas supirkėjų piktnaudžiavimas. Anot jo, konfliktai dėl supirkimo kainų tęsiasi nuolatos.

„Tos diskusijos vyksta nuolatos, perdirbėjai sako, kad neturi resursų padidinti supirkimo kainos. Penktadienį dar kartą dėl to rinksis pieno taryba. Apie tai gamintojai ir perdirbėjai vėl šnekėsis. Ir viena pusė nuolatos sako, kad neturi iš kur mokėti, kita grupė sako, jog jiems moka per mažai. Kol kas tai kontroliuoja rinka“, – aiškino jis.

ELTA primena, kad sausio pabaigoje Vilniuje protestavę ūkininkai buvo pateikę šešis reikalavimus.
Protestuojantys ūkininkai reikalavo atšaukti prievolę atkurti daugiametes pievas, grąžinti senąją žymėto dyzelino naudojimo tvarką, panaikinti nuo šių metų pakeltą akcizą suskystintosioms naftos dujoms (SND), spręsti vadinamąją pieno krizę, atsisakyti saugomų teritorijų plėtros, sustabdyti rusiškų grūdų tranzitą.

Vasario pabaigoje Europos Sąjungos žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryba svarstė Europos Komisijos (EK) pristatytą administracinės naštos ūkininkams mažinimo paketą, kuriame atlieptas Lietuvos prašymas peržiūrėti reikalavimus dėl daugiamečių pievų užskaitos.

Planuojama, kad EK deleguoto reglamento pakeitimas pagal taikomas procedūras bus pateiktas ES Tarybai bei Europos Parlamentui (EP) per artimiausias savaites.

ŽŪM ir Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) pastangomis su EK suderintas pakoreguotas 2018 m. referencinis plotas, kuris sumažintas 52 tūkst. ha nuo 746 iki 694,5 tūkst. ha. Be to, ministerija kartu su NMA toliau tęsia darbus, ieškant techninių galimybių ir sprendimų pagerinti referencinio daugiamečių pievų ploto rodiklius.

Dėl kitų ūkininkų reikalavimų spręsti vadinamąją pieno krizę bei sustabdyti rusiškų grūdų tranzitą Seime yra registruoti teisės aktų pakeitimai, o reikalavimas grąžinti senąją žymėto dyzelino naudojimo tvarką bei panaikinti nuo šių metų pakeltą akcizą suskystintosioms naftos dujoms (SND) buvo spręstas parlamento neeilinės sesijos metu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)