„Jei prarasime kaimyninės šalies rinką, didiesiems augintojams tai bus skaudus smūgis, nes Lenkija vienintelė didesnė mūsų eksporto rinka. Kainos nukritę, jos nebedengia savikainos ir ūkiai galvoja, ar tęsti veiklą. Mes siekiame, kad Lietuva imtųsi tokių pat atsakomųjų priemonių, kaip ir Lenkija. Tada padėtis normalizuotųsi“, – koks galėtų būti mūsų žingsnis aiškina Algis Baravykas, Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius.

Algis Baravykas

Pastūmėjo mažos kainos

Primename, kad lenkų ūkininkams piktinantis dėl žemų kiaulienos supirkimo kainų šalyje, Lenkijos žemės ūkio ministras sustabdė kiaulienos ir kiaulių importą iš Lietuvos. Mūsų premjeras Saulius Skvernelis ir žemės ūkio ministras Giedrius Surplys pažadėjo, kad jei su kaimynais nepavyks susitarti imsimės atitinkamų priemonių ir ribosime kiaulienos importą iš kaimyninės šalies.

Lenkijos rinka teoriškai svarbi mūsų augintojams – į ją išvežama dešimtadalis išaugintų kiaulių. Dėl šių veiksmų žemės ūkio ministras G. Surplys susitiko su Europos komisijos nariu Vyteniu Andriukaičiu.

Primename, kad lenkų ūkininkų protestai dėl žemų supirkimo kainų ir kiaulių importo gruodžio viduryje privertė Lenkijos žemės ūkio ministrą sustabdyti leidimą įvežti kiaules ir kiaulieną iš Lietuvos ir kitų šalių, kuriose nustatytas afrikinis kiaulių maras ir kurios priskirtos vadinamajai antrajai zonai. Pagal ES taisykles, iš jos gyvas kiaules galima išvežti tik į tas valstybes, kuriose jau yra nustatytas kiaulių maras.

„Prekyba gyvais gyvūnais vyksta su veterinariniais dokumentais. Išsiunčiančioji šalis turi pateikti dokumentus, o priimančioji – patvirtinti, kad ji tą siuntą priima. Siuntos yra nepriimamos. Lenkijos veterinarijos tarnyba pranešė, kad dėl procedūrinių priežasčių nepriima siuntų“, – LRT TELEVIZIJAI paaiškino A. Baravykas. Pasak Lietuvos žemės ūkio ministerijos, toks Lenkijos sprendimas nesuderinamas su Europos Sąjungoje galiojančiais teisės aktais. Dėl to kreiptasi į Europos Komisijos narius, atsakingus už žemės ūkį, sveikatą ir maisto saugą.

Mėsos trūksta, bet jos nereikia

Tačiau šie eksporto skaičiai slepia ir kitą tiesą. Lietuva užsiaugina tik pusę kiaulienos, kurią suvartojame. Lietuvos agrarinės ekonomikos (LAEI) duomenimis, iš likusio kiekio trečdalis buvo importas iš tos pačios Lenkijos ir tai kur kas didesnis kiekis nei mes išvežame pas juos. Nors kiaulienos trūksta, smulkiems augintojams sudėtinga ją realizuoti, nes tenka konkuruoti su pigiu importu.

„Jei išsivežame iki 60 proc. kiaulienos, ūkininkai savo kiaules galės realizuoti vidaus rinkoje. Kol kas problema, kad mūsų rinką užvaldė importuotojai ir mažiems kompleksams vietos nelabai yra, nors mėsos teoriškai trūksta“, – aiškina LAEI Produktų rinkotyros skyriaus vedėjas Albertas Gapšys

Jis sako, kad kita bėda ta, jog iš Lenkijos labai daug mėsos keliauja ne tik į perdirbimo įmones, kurios, uždraudus šį įvežimą žaliavą gabens iš kitų valstybių, tačiau tai pagrindinė šalis, iš kurios mėsą ima šešėliniai turgaus prekybininkai.

„Visoje ES kainos kritusios, tačiau statistiškai Lenkijoje kiauliena brangesnė nei Danijoje ar kitose šalyse. Jų pradėtas karas gana keistas. Pradžioje jie turėjo išanalizuoti kas pas juos vyksta“, – dėlioja A. Gapšys ir pripažįsta, kad importo sustabdymas mūsų ūkininkams būtų naudingas.

Egidijus Mackevičius

Perdirbėjai nuostolių dėl draudimų nelaukia

„Lenkijos mėsa prastesnės kokybės ir iš jos perdirbėjai perka palyginti nedaug. Įsivežame iš kitų šalių, nes jų skerdenų išeiga didesnė Dėl Afrikinio kiaulių maro pagrindinės įmonės neperka kiaulienos iš augintojų, kurie dirba vadinamosiose zonose – regionuose, kur buvo rastas maro užkratas, nes į daugelį šalių negali eksportuoti tokių produktų. Dėl to ši mėsa pigesnė“, – aiškina Egidijus Mackevičius, Mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas.

Kiauliena, išauginta vadinamosiose zonose (o tai beveik visa Lietuva) paprastai skirta tiesioginiai prekybai ar mažesniems perdirbėjams. Mūsų mėsos perdirbėjų eksporto rinkos – 2500 t į Lenkiją ir virš 2000 t į Latviją.

Mūsų valdžia kol kas žada nenuleisti rankų.

Jeigu diplomatiniu keliu nepavyks susitarti, tvirtina premjeras, Lietuva taip pat bus priimta imtis tam tikrų priemonių: „Balansas, jeigu kalbėtume, apie kiaulienos eksportą ir importą, yra ne Lenkijos naudai, nes daugiau importuojama iš Lenkijos kiaulienos, negu eksportuojama iš Lietuvos.“ Saulius Skvernelis atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje taikomos antros Afrikinio kiaulių maro zonos priemonės, kurias yra pripažinusi ir Europos Komisija, todėl Lietuvos produkcija yra saugi: „Riboti tokiu atveju laisvą prekių judėjimą tikrai nematau jokio pagrindo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)