Ūkininkai sako, kad neteisinga, jog dabartinius javų plotus reikės versti pievomis, o dalyje teritorijų draudžiama ūkinė veikla, gamtos mylėtojai savo ruožtu tikina, kad mūsų gamta ir taip nuniokota ir neverta paukščių buveinių aukoti vardan didesnio rapsų derliaus.

Lietuva, įstodama į Europos Sąjungą, įsipareigojo saugoti daugiametes pievas. Nuo 2023 m. daugiamečių žolynų plotų ir bendro žemės ūkio paskirties žemės ploto santykis negalėjo sumažėti daugiau kaip 5 proc., palyginti su 2018 m. referenciniu santykiu. Paaiškėjus, kad šiais metais šis santykis, palyginti su 2018 m. nustatytu referenciniu dydžiu Lietuvoje, sumažėjo 18,64 proc., suartas pievas privaloma atkurti.

Praktikoje tai reiškia, kad turime atkurti iki 200 tūkst. ha pievų ir didžiausia problema gyvulininkystės ūkiams, kurie mažina gamybą ir pievų gamykloms jiems paprasčiausiai nereikia, o auginti javų ar užsiimti kita veikla ten negali. 

Tokia neformali diskusija įvyko tarp Aušrio Macijausko, Lietuvos grūdų augintojų asociacijos prezidento ir Mariaus Čepulio, buvusio aplinkos viceministro, gamtos fotografo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)