2023 m. „Precedence Research“ atlikto tyrimo duomenimis, Šiaurės Amerikos žemės ūkio technikos rinka 2022 m. siekė 56,42 mlrd. dolerių.

Pagal Jungtinių Valstijų žemės ūkio departamento duomenis, 2017 m. 41 proc. arba apie 66 mln. ha augalininkystės veiklos yra vykdoma dideliuose ūkiuose. Rinkos ir ūkių dydis yra pamatinės prielaidos šios technologijos komercinei plėtrai, kartu skatinant ir tvarumo tikslus.

Lietuvos inžinierių sukurto hibridinio traktoriaus „Auga M1“ sprendimas – unikali rėminė konstrukcija, kuri gali sutalpinti didesnį kiekį biometano, lyginant su kitais dujomis varomais traktoriais. Dėl šio sprendimo „Auga M1“ traktorius gali dirbti iki 12 valandų, kai iki šiol pasaulyje dujomis varomi traktoriai, kaip buvo skelbiama, laukuose pajėgė dirbti iki 4 valandų.

„Auga Tech“ komanda taip pat išsprendė ir kitą kliūtį, neleidusią biometano traktoriams išplisti. Inžinieriai sukonstravo greitai ir patogiai pakeičiamą dujų kasetę, kuri pripildoma ne traktoriuje, o biometano gamykloje ir pristatoma į kiekvieną ūkį. Tokiu būdu ūkininkams nereikės investuoti į biometano degalines ūkiuose. Remiantis 2023 m. duomenimis, Jungtinės Amerikos Valstijos yra antras didžiausias biometano gamintojas po Europos Sąjungos.

Iki šiol „Auga Tech“ unikalus sprendimas buvo patentuotas Lietuvoje ir Eurazijos patentų konvencijos valstybėse. Minėto „Precedence Research“ tyrimo duomenimis, 2022 m. Europos žemės ūkio technikos rinka siekė 34,58 mlrd. dolerių, o Azijos – 78,26 mlrd. dolerių.

2023 m. „Auga Tech“ pristatė pirmąją gamyklinę „Auga M1“ traktorių partiją, surinktą „Rokiškio mašinų gamykloje“. Tais pačiais metais, žemės ūkio sezono metu, bendrovė atliko traktorių bandymus bei tęs juos šiemet, siekdama išrinkti geriausią komponentų derinį, tinkamą technologijos įdarbinimui gamybiniu mastu.

Gauti vertingi rezultatai leis „Auga Tech“ patobulinti technologiją ir užtikrinti jos patikimumą, o prisitraukusi žaliąjį finansavimą, bendrovė planuoja pradėti masinę traktorių gamybą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją