Praeitą savaitgalį tą už jus padarėme mes.

Rudamina

Sukame Rudaminos turgun. Ankstyvas rytas, dulkia lietus, tačiau žmonių daug. Šis turgus įdomus tuo, kad čia parduodamos ne tik maisto prekės, bet ir įvairūs sendaikčiai ir ūkiniai gyvūnai.

Pusryčiams žvalgomės lašinių. Už rūkytą nugarinę autobusiuke prašo 6,9 euro, lašinys be raumens 5,9, sūdyta nugarinė 5,9.

„Mėsa lietuviška, patys savo cechui perkame ir vežame iš Alytaus ūkininkės“, – porina pardavėja.

Paėjus kiek toliau moteris išdėliojusi savo asortimentą – viščiuką, kiaušinius (1,7 euro už 10). Naminės bulvės 80 centų. Čia pat ir voveruškos – už litrinį stiklainį prašo 3 eurų. Mėlynių litras 4 eurai. Avienos kilogramas 5 eurai.

Tiesa, kiek toliau už voveraites ir mėlynes jau prašo 4 eurų.

„Žmonės sunkiai gyvena. Aš laikau 30 vištų ir vežu parduoti į turgų. Voveraites renku pati. Žinau kelias vietas. Meldžiu Dievą, kad turgus tik išliktų. Be jo mes, kaimo žmonės, pražūtume“, – aiškina pardavėja Leokadija.


Šalia mėsos gaminiais prekiaujanti moteris sako, kad turgaus pirkėjai kokybės nevertina. Svarbu kaina.

„Gaminame patys, nededame chemikalų. Pavyzdžiui, žlėgtainį verdame penkias valandas, tačiau už darbą ir sąnaudas atitinkamos kainos paprašyti nepavyks. Nežinau ir ką galvoja pirkėjai. Jie neskaito etikečių. Aš atsivežu šaldytuvus, elektros generatorių, o karštą vasaros dieną ateina prabangiai apsirengusi moteris ir iš bobutės perka paštetą, kuris neaišku kaip pagamintas ir neaišku kaip laikytas. Mes pašteto vasarą net negaminame, nes tai rizikinga“, – turgaus prekybos niuansus dėlioja mėsos produktais prekiaujanti Birutė.

Ji atvira – Rudaminos turguje pigiau nei sostinėje. Cecho gaminiai parduodami ir Vilniaus „Bernardinų“ turguje. Ten už tų pačių gaminių kilogramą prašo iki 2 eurų daugiau nei čia.

„Kur geriau perka priklauso ne nuo turgaus, o nuo pardavėjo. Kadaise Vilniaus Halės turguje dirbo mano vyras. Jis „įdirbo“ vietą ir kai ten vietoj jo atėjo samdoma pardavėja, pardavimai iš karto krito dvigubai“, – atvirauja Birutė.

Rudaminos turgus turi ir savo specifiką, kurios nerasi sostinėje ir daugumoje didmiesčių – čia prekiaujama gyvais ūkiniais gyvūnais.


Šeštadienį daugiausia buvo kudakuojančio grožio – keletas augintojų pardavinėjo sparnuočius – vištas, kalakutus, putpeles.

„Vištas perka kiaušiniams, ypatingai jaunos šeimos. Anksčiau pirkdavo bobutės. Žmonės supranta, kad tai kur kas vertingesnis maistas nei pirktinis. Iš kitos pusės, paties auginta vištiena nėra pigi. Jos savikaina gali būti iki 4 eurų“, – atvirai dėsto pardavėja, vaikščiojanti šalia narvų su raibosiomis.

Už 5,5-6 mėnesių vištą prašo 5-6 eurų, 4 savaičių mėsinis viščiukas 2,5-3 eurai, maždaug 4 kilogramų kalakutas, kuris orkaitei subręs prieš Kalėdas, 14 eurų, tokio pat svorio antys 12–14 eurų. Vienas žąsies kiaušinis euras, žąsiukas 8 eurai, putpelės 4-4,5 euro. 12 jų kiaušinių 1,2 euro. Naminių vištų kiaušiniai nuo 1,7 iki 2 eurų.

Čia galima rasti ir egzotiškesnių gyvūnų. Ivanas pirkėjams siūlo triušius. Už maždaug 5 kilogramų triušį prašo virš 20 eurų. Mažesni, kelių savaičių ilgaausiai siūlyti po 8–9 eurus.

„Triušius laikau nuo vaikystės. Tai buvo pirmieji mano, kaip vaiko, pinigai. Pomėgis išliko. Aš ne ūkininkas, tiesiog mėgėjas. Turiu ir nuolatinį darbą. Juos perka vaikams, jei reikia laikytis dietos“, – pasakoja Ivanas.

Halės turgus Vilniuje

Po Rudaminos sukam į Vilniaus Halės turgų. Paukščių giedojimo čia jau neišgirsi, gyvų gyvūnų taip pat nėra.

Nors tikslios kainų analizės nedarėme, tačiau jau prie įėjimo į turgų parduodamos bulvės (1–1,2 euro už kilogramą, kai Rudaminoje kaina prasidėjo nuo 80 centų) išdavė, jog grįžo į lietuviško tipo megapolį, kur pigiai prasisukti sunku. Jei Rudaminoj agurkų kilogramas 1,5–1,8 euro, tai sostinėje nuo 1,6. Čia jau galima rasti ir nelabai išvaizdžių pirmųjų lietuviškų obuolių po eurą už kilogramą.

Kiek kitos kainos buvo sostinės Halės turguje. „Už voveraites prašau 4 eurų. Prieš savaitę buvo 5 eurai už litrą“, – mums porino pardavėja, šių grybų prisikrovusi pilną pintinę. Moteris neslėpė, kad juos iki sostinės vežė 30 kilometrų.

Nors dauguma prekybininkų už litrą voveraičių prašė keturių eurų, tačiau keletas neslėpė, kad jei kainą nuleidi iki 3,5 euro, tai pirkėjai juos tiesiog „išneša“. Už mėlynių litrą pardavėjai prašė 4,5 eurą, tačiau vėlgi, jei paieškosi ir pašnekėsi, kaina jų galima rasti ir po 3,5 euro. Kaip tikino pardavėjas, uogos rinktos Rūdininkų girioje. Kelmučių litras euras. Kiek kitokia buvo baravykų kaina – aštuoni eurai už „pundelį“.

„Baravykus rinkau Dzūkijoje. Ten jau prasidėjo grybai. Iki šiol miškai buvo išdeginti“, - pasakojo pardavėja. Kai po keliolikos minučių vėl ėjome pro ją, moteris šypsodamasi dėstė, kad praktiškai visus „miško karalius“ ji pardavė.


Bendra tendencija, kuo daugiau lietaus ir ruduo arčiau, tuo grybų kainos mažesnės. Pavyzdžiui, lygiai prieš savaitę už juos teko mokėti kiek daugiau. Uogos praktiškai nebrango.

Sukame mėsos link. Rūkyti lašinukai su kumpiu 6,5 euro už kilogramą, vytinti 7,5, sūdyti, jei tai vien tik riebalas, 4,99, tačiau už panašius gali prašyti ir 5,8 euro. Tačiau iš išorės beveik vienodų lašinių kaina skyrėsi daugiau nei euru.

Pardavėjos paklausiau kodėl, juk neišmaniam pirkėjui jų išvaizda beveik nesiskiria.

„Pagrindinis skirtumas paruošimo būdas. Vieni lašinius rūkina rūkykloje, kiti mirko. Ingredientai taip pat vartojami skirtingi. Vieni deda natūralius česnakus, kiti miltelius – ekstraktą. Be to, kaina priklauso ir nuo konsistencijos. Taip pat ir šoninė, viena „guminė“, kurią sunku įkasti. Ji mirkoma specialiame skystyje. Išrūkyta paprastai lengvai kramtoma“, – maisto pramonės specifiką dėsto moteris.

Turgavietės, kuriose leidžiama prekyba ūkiniais gyvūnais

UAB ,,Skuodo turgus“

UAB "Rietavo turgus

Ovidijaus Piskarsko Utenos ūkininkų turgavietė

UAB "Ukmergės paslauga"

UAB "Jonavos paslaugos"

UAB,,Turgaus prekyba'' (Kėdainiai)

UAB "Kalvarijos komunalininkas" turgavietė

MB ,,Aroma Rex" Prienų turgavietė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)