Statyti ūkininko sodybą, kai tai numatyta savivaldybės lygmens bendruosiuose planuose, galės žemės ūkio paskirties žemėje ūkininkas, kuris pusę ir daugiau savo pajamų per pastaruosius 3 metus yra deklaravęs kaip pajamas iš žemės ūkio veiklos.

Priimtos įstatymo pataisos taip pat numato, kad ūkininko sodyba ar pagalbinio ūkio ir kitos paskirties (fermų, ūkio, šiltnamių, kaimo turizmo) pastatai statomi nuosavybės teise priklausančiame žemės ūkio paskirties žemės sklype, ne mažesniame kaip 2 hektarai, išskyrus atvejus, kai kituose įstatymuose, teritorijų planavimo dokumentuose nustatyta kitaip. Pagal dabar galiojantį teisinį reglamentavimą ūkininko sodybą galima statyti turint ne mažesnį kaip 0,5 hektaro sklypą.

Priimtu įstatymu taip pat numatyta, kad saugomose teritorijose ūkininko sodybos statinių statyba turi būti numatyta saugomų teritorijų specialiojo teritorijų planavimo dokumentais nustatytose vietose. Kai žemės ūkio paskirties žemės sklypo dalis yra Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijoje, nepatenkančioje į nacionalinę saugomą teritoriją, ūkininko sodybos statinių statyba bus galima ne mažesnėje kaip 2 ha jo dalyje, esančioje už šios Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijos ribų.

Įstatymo iniciatorius, socialdemokratų frakcijos Seime narys Linas Jonauskas teigia, kad ūkininko sodybos įrengimas, eksploatavimas saugomose teritorijose turi reikšmingą neigiamą poveikį „Natura 2000“ ir kitoms saugomoms teritorijoms, buveinėms bei jose esančioms saugomoms rūšims, o priimtos įstatymo pataisos galėtų apsaugoti saugomas teritorijas nuo dar didesnės žalos aplinkai, kurią sukelia tokio pobūdžio statybos.

„Tokių „sofos ūkininkų“, kurie naudojasi ūkininko vardu, jiems taikomomis įstatymų išlygomis ir, apeidami įprastas teritorijų planavimo procedūras, statosi prabangias vilas saugomose teritorijose – vis daugėja. Lietuvoje į Europos saugomų teritorijų ekologinį tinklą „Natura 2000“ įtraukta tik 26 proc. numatyto miško buveinių ploto, o papildomai turėtų būti įtraukta dar per 100 tūkst. ha saugotinų miško buveinių. Dėl to Lietuvai pradėta pažeidimo procedūra. Valstybės kontrolė taip pat skambina pavojaus varpais, kad nesiimant veiksmų gali būti prarandamos retos, nykstančios ar pažeidžiamos paukščių, gyvūnų, augalų ar buveinių rūšys. Tikiuosi, kad mažinamos statybos, ūkinė veikla žemės sklype, kuris patenka į šalies saugomas ar Europos bendrijos svarbos buveines, prisidės prie saugomų teritorijų ir jose esančios biologinės įvairovės išsaugojimo“, – sako L. Jonauskas.
Už Ūkininko ūkio įstatymo pakeitimus balsavo 67 Seimo nariai, 2 – prieš, 9 – susilaikė.

Naujas teisinis reguliavimas nebus taikomas ūkininko sodyboms, kurių statybą leidžiantys dokumentai išduoti arba šie statiniai pradėti statyti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)